Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Bystřická zastavení - od přehrady ke strašidlům

Bystřická zastavení - od přehrady ke strašidlům

pehrada v barvch podzimu autor antonn paek archiv bystick zrcadlenBystřicko je atraktivní oblastí, která byla donedávna trochu neprávem opomíjena. Přitahuje zříceninami středověkých hradů, rozhlednami a stavbami sakrální i lidové architektury. Děti potěší zábavní parky přírodního zaměření. Tématem číslo jedna je však na Bystřicku voda.

Porota soutěže Eden (European Destinations of ExcelleNce) potvrdila potenciál tohoto regionu a vyhlásila jej evropskou excelentní destinací za rok 2010. V konkurenci mnohem známějších turistických oblastí byla oceněna snaha zachovat současnou podobu krajiny, a přesto ji ve spojitosti s nabídkou především přírodních vodních zdrojů přitažlivým způsobem ukázat návštěvníkům.

Ochrana vodních zdrojů je základním tématem naučných stezek pro pěší i cyklisty. Výborným příkladem je zpřístupnění zajímavého okolí vodní nádrže Vír. Po jejím pravém břehu se turisté na Svratecké vodohospodářské naučné stezce seznámí se zásobárnou pitné vody pro velkou část Brněnska nebo se zaniklou obcí Chudobín, která byla při budování přehrady zatopena.

Hráz Víru je se svými 66 metry třetí nejvyšší v České republice. Pod ní slouží svému sportovnímu účelu umělý vodní kanál. Každoročně se zde pořádá akce Velká vodácká pouť se závody ve slalomu a dalším doprovodným programem.

V blízkosti říčky Bystřice se v obci Vír nachází Vírský mlýnek se dvěma desítkami pohybujících se postaviček. Tady také navazuje na populární vodohospodářskou stezku její volné pokračování nazvané Bystřická zastavení.

Na sedmnácti místech naleznete nejen informace o okolní přírodě, ale také víceúčelové dřevěné pavilony pro odpočinek a setkávání, malé sportoviště na protažení či dětský okruh zdatnosti. Zvláštností je tzv. fackovací panák, na kterém si nezkrotný vandal může vybít svou energii. Na lidský obličej vyřezaný do dřevěné klády lze použít vedle připevněnou baseballovou pálku. Putování můžete zakončit v Bystřici nad Pernštejnem nebo zamířit směrem k vyhledávané karasínské rozhledně a tam v přírodní dílně zasadit strom. Na obou stezkách provází návštěvníky maskot Vodomil.

Když se před časem vyhlašovala anketa Sedm divů Bystřicka, nebylo podstatné konečné pořadí památek. Mnohem důležitější bylo upozornit na krásy celého regionu položeného v krásném prostředí přírodního parku Svratecká hornatina a přilákat pozornost turistů. Přesto výsledky ankety napovídají, která místa nelze na výletech opomenout.

Samozřejmou zastávkou je pohádkový hrad Pernštejn. Před zraky návštěvníků by ale neměly zůstat ukryté ani nyní bezpečněji přístupná zřícenina Zubštejn nebo zachovalé ukázky staveb lidové architektury v obci Ubušínek. Hodné obdivu jsou také dřevěný most v Černvíru a lávka ve Švařci. Příkré skály i malé vodopády můžete zase zdolávat a obdivovat v Trenckově rokli. Podle pověsti má zdejší údolí skrývat poklad, který tu zanechal známý voják a lapka baron Trenck na svém útěku před zatčením.

Na Bystřicku nechybí ani zábava pro děti. Strašidelný zámek Draxmoor v Dolní Rožínce je součástí Šiklandu, největšího přírodního zábavního areálu v ČR. Historická budova původně barokní sýpky je proměněna ve stylový strašidelný zámek. Trojrozměrné obrázky 3D kina vás uvedou do světa fantazie, do doby čarodějnic, rytířů a různých strašidel. Děti se dále mohou těšit na pohádkové tržiště se zbožím rozličného charakteru i tajemné sklepní prostory. Nově lze projít trasu i s menšími potomky, pro které je připravena méně strašidelná verze.

Jen o kousek dále naleznete Krokodýlí park. Uvidíte živé aligátory i jejich atrapy. A nejen to, děti se v další části zábavního areálu setkají s oblíbenými pohádkovými postavami. Necháte se také přenést do pravěku nebo ke známým cestovatelským cílům, jako jsou Velká čínská zeď, Grand Canyon nebo severní pól s ledními medvědy. Výlet můžete poté doplnit o pěkný vycházkový okruh anglickým zámeckým parkem a lesoparkem Templ. Za zmínku zde stojí zajímavé stavby - egyptský obelisk nebo klasicistní kaple s hrobkou Jana Nepomuka Mitrovského, jenž se zasloužil o rozvoj parku.

Více informací o regionu na www.info.bystricenp.cz

pernstejn zdroj foto mikroregion bystricko