Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko Advent, Vánoce a Silvestr v Kašperských Horách a na hradě Kašperk

Advent, Vánoce a Silvestr v Kašperských Horách a na hradě Kašperk

kaperk

Šumava je pro mnoho návštěvníků nejkrásnější právě v zimním čase, kdy je zahalena do sněhové pokrývky, a kdy nabízí spoustu tradičních i netradičních zážitků.

První adventní neděli 29. 11. se na náměstí v Kašperských Horách uskuteční vánoční trhy, v podvečer náměstím projde zvonkový průvod, na který naváže slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Na Mikulášský víkend je připravena sobotní Mikulášská nadílka s doprovodným programem. V neděli 6. 12. jsou děti každého věku zvány do tvořivých dílen, kde si vyrobí vánoční dekorace nebo přání.

O druhém adventu otevře Městské kulturní a informační středisko ve spolupráci s Muzeem Šumavy ve výstavní síni na radnici výstavu obrazů se zimní tématikou místních autorů i malířů z širšího okolí. Třetí adventní neděli 13. 12. bude již po čtvrté znovuotevřen největší skříňový betlém v Čechách s nádhernými stavbami zachycujícími historické Kašperské Hory a s 125 postavičkami, ke kterým přibyde 25 nových. Čtvrtá adventní neděle 20. 12. rozezní Kašperské Hory písněmi pěveckého sboru Sdružení horažďovických zpěváků a muzikantů. Další vánoční koncerty se uskuteční od 27. 12., např. tradiční Rybova mše vánoční v kostele sv. Markéty nebo koncert členů sboru Musica Lucis.

V termínu 28. 12. až 2. 1. otevře brány návštěvníkům nedaleký hrad Kašperk. Během sváteční otevírací doby vždy od 10 do 16.30 hodin se tradičně konají speciální komentované prohlídky hradu s kostýmovaným průvodcem. Zima jako ve středověku? Chybět samozřejmě nebude svařené víno, čerstvě upražená káva z místní pražírny, čaj, medovina, poctivá horská čokoláda či teplé placky.

Po loňském úspěchu Městské kulturní a informační středisko (MěKIS) v Kašperských Horách od 28. 12. do 31. 12. opět chystá tematické vánoční noční prohlídky města s průvodcem navíc doplněné o šálek horké kávy.

„Představte si historické horské městečko zahalené do vrstvy bílého prachového sněhu, blikající vánoční osvětlení na lampách a domech. V rukou držíte šálek dobré kávy nebo horké čokolády a posloucháte vyprávění o vánočních zvycích a historii Kašperských Hor ...," zve vedoucí MěKIS Veronika Rosecká.