Čechy a Slovensko Čechy a Slovensko 4 z 10 Čechů plánují v letošní zimní sezóně dovolenou na horách. Nejčastěji v České republice

4 z 10 Čechů plánují v letošní zimní sezóně dovolenou na horách. Nejčastěji v České republice

winterpanorama-arlberg--arlberg-tourismus-gmbh--o

Na letošní zimní dovolenou se chystají 4 z 10 Čechů. Nejčastěji vyhledáváme hory v tuzemsku (70 %), pokud vyjedeme do zahraničí, preferujeme Itálii (11 %) a Rakousko (10 %). Do dovolené na horách přitom plánujeme investovat v průměru 7 333 Kč na osobu. Čtyřčlennou rodinu tak vyjde dovolená na téměř 30 tisíc korun, o Silvestru či Vánocích dokonce o několik tisíc více. 

Průzkum ukázal, že Češi v letošní zimní sezóně plánují utratit za dovolenou na horách průměrně 7 333 Kč za osobu. Při pobytu v tuzemsku je to přitom 5 444 Kč, v zahraničí pak dokonce 11 741 Kč za osobu. Navíc, 6 z 10 Čechů si letos plánují pořídit něco nového ze zimní výbavy (lyže, oblečení, lyžařské doplňky, apod.). Do těchto nákupů jsme ochotni investovat průměrně 3 678 Kč.

Zhruba pětina Čechů není při cestě za lyžováním pojištěna

Češi nejčastěji plánují lyžařské pobyty až na únor 2017 (30 % dotázaných), kdy bývají jarní prázdniny školáků. Vánoční svátky na horách prožije pětina Čechů, Silvestra zde oslaví každý 10. dotazovaný. Nejžádanějšími tuzemskými lyžařskými destinacemi pro zimní sezónu 2016/2017 jsou Krkonoše (29 %), Šumava a Jeseníky (po 19 %), následují Jizerské hory (12 %).

Třetina z nás (30 %) zamíří za lyžováním za hranice naší vlasti, nejčastěji na svahy italských a rakouských Alp. Zhruba pětina Čechů se ale při cestě do zahraničí nepojistí. Přitom se každoročně vrací z hor s následky úrazu tisíce Čechů. Ze statistik vyplývá, že každé třetí zranění na lyžích patří mezi vážné, na snowboardu je to dokonce každé druhé. U mužů je zranění na lyžích či snowboardu druhým nejčastějším hned po fotbalu, u žen se dokonce jedná o nerizikovější sport.

Během loňské zimní sezóny 2015/2016 zasahovala horská služba při více než 5 700 událostech. Nejvíce zásahů bylo evidováno v Krkonoších (2 203), dále v Jeseníkách (785), Orlických horách (657), nejméně v Beskydech (402 zásahů).

„V případě, že si pád na lyžích vyžádá lékařské ošetření, můžeme se dostat do značných finančních potíží. Výdaje za poskytnutí zdravotní péče a převoz do Čech se mohou vyšplhat na desítky až stovky tisíc korun. I přes vlastnictví tzv. modré kartičky, respektive Evropského průkazu zdravotního pojištění, je nutné se finančně spolupodílet na úhradě za ošetření, hospitalizaci a případnou přepravu domů. Z tohoto důvodu je vhodné se vždy připojistit. 

Nejčastějšími příčinami nehod při lyžování jsou přitom únava, bezohledná jízda, přeceňování svých schopností a konzumace alkoholu. Lyžaři si nejčastěji zraní koleno (40 %), u snowboardistů je to zejména paže (28 %).