TRAVELNEWS.CZ

Svět Svět Ukrajina: Hrozba vojenského konfliktu

Ukrajina: Hrozba vojenského konfliktu

0loucen 2016_mwecker__033

S ohledem na stále se zvyšující pravděpodobnost vzniku vojenského konfliktu a tím i náhlého a podstatného zhoršení bezpečnostní situace v souvislosti s aktuálním extrémním napětím mezi Ruskem a Ukrajinou MZV ČR varuje před jakýmikoliv cestami na Ukrajinu.


MZV ČR vyzývá občany ČR, aby urychleně opustili Luhanskou, Doněckou, Černigovskou, Sumskou, Charkovskou, Dněpropetrovskou, Záporožskou, Chersonskou, Mikolajevskou a Oděsskou oblast. Pokud se nacházíte v ostatních oblastech Ukrajiny, zvažte možnost opuštění země. MZV ČR vyzývá občany, kteří zvažují odjezd z Ukrajiny letecky, aby tak učinili bezodkladně vzhledem k omezování či pozastavování služeb leteckých společností (KLM, Lufthansa, Austrian).  

V této souvislosti MZV ČR opět apeluje na občany ČR, kteří se na Ukrajině zdržují nebo v zemi dlouhodobě žijí, aby se registrovali do systému DROZD.

Pokud již v zemi jste a přes varování se rozhodnete zůstat, dbejte během pobytu maximální opatrnosti, sledujte důvěryhodná média a mějte připravený plán evakuace pro případ nouze. MZV ČR upozorňuje, že v případě vzniku vojenského konfliktu bude mít jen velmi omezené možnosti poskytovat českým občanům na území Ukrajiny pomoc a ochranu.

Letecké společnosti KLMLufthansa a Austrian Airlines informovaly své klienty o zrušení všech letů do a z Kyjeva.
 


Vzhledem k podstatnému zhoršení bezpečnostní situace a těžko předvídatelnému dalšímu vývoji, kdy existuje vysoká pravděpodobnost vojenského konfliktu, MZV ČR důrazně varuje před jakýmikoliv cestami na Ukrajinu a doporučuje občanům ČR zvážit opuštění země. Zároveň MZV ČR velmi důrazně vyzývá občany ČR, aby urychleně opustili Luhanskou, Doněckou, Černigovskou, Sumskou, Charkovskou, Dněpropetrovskou, Záporožskou, Chersonskou, Mikolajevskou a Oděsskou oblast.

Vstup na Krym přímo z území Ruské Federace, je ukrajinskými orgány považován za nelegální. Osoby, které tak učiní, mohou čelit pokutě, trestnímu stíhání, administrativnímu řízení a zákazu vstupu na Ukrajinu.

Samozvané orgány na území, které nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů, dlouhodobě neumožňují vstup na toto území. MZV ČR zároveň upozorňuje, že je zakázáno vstupovat na území či opouštět území, jež nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů (části Doněcké a Luhanské oblasti), bez vyřízeného speciálního povolení a jinudy než přes stanoviště, jež pro tento účel zřídily ukrajinské orgány. 

České občany, kteří musí do uvedených oblastí z humanitárních či jiných závažných důvodů cestovat, MZV ČR vyzývá k maximální možné obezřetnosti.

MZV ČR dále upozorňuje, že cizinci, pobývající v Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny na územích, která nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů, se vystavují riziku zadržení, odebrání cestovních dokladů či osobního majetku, případně i újmy na zdraví. Je absolutně zakázáno vstupovat na území či opouštět území, jež nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů, bez vyřízeného speciálního povolení a jinudy než přes stanoviště, jež pro tento účel zřídily ukrajinské instituce. 

MZV ČR upozorňuje, že má jen velmi omezené možnosti poskytovat českým občanům na územích Doněcké a Luhanské oblasti, která nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů, pomoc v nouzi (byť by se jednalo o legální pobyt českého občana na těchto územích, tedy pobyt se souhlasem ukrajinských orgánů). Podrobnou informaci o obecných pravidlech, která platí pro vstup na/opuštění území nekontrolovaných ukrajinskými orgány, naleznete na webové stránce Velvyslanectví České republiky v Kyjevě.

MZV obecně doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob a vyzývá k neúčasti v demonstracích a pochodech.