Styl Styl Za výjimečnými klenoty a servisy do Trevíru

Za výjimečnými klenoty a servisy do Trevíru

oppenheim - prsten s kostkou cukru
oppenheim - prsten s kostkou cukru

Městské muzeum Simeonstift v Trevíru hostí do 12. srpna 2012 výstavu Umělecké servisy a šperky – od Pabla Picassa po Cindy Sherman. Výjimečné klenoty i individuální kávové a čajové servisy umělců 20. a 21. století byly zapůjčeny Městským muzeem v holandském městě ´s- Hertogenbosch.

Výstava přestaví díla více než šedesáti světových umělců, mezi nimiž nechybí Marc Chagall, Pablo Picasso, Man Ray, Sonia Delaunay, Roy Lichtenstein, Yves Klein nebo Cindy Sherman.

Nevšední šperky v jejich pojetí jsou ozdobami pro každý den, ztvárňují však  hranici mezi uměleckým předmětem a předmětem běžné každodenní potřeby.

Vedle drahých zlatých šperků od Picassa či Ernsta jsou na výstavě k vidění i šperky z neobvyklých materiálů, například prsten od Meret Oppenheimové, která místo drahého kamene použila kostku cukru.

Vystavené servisy ztělesňují vztah mezi svobodným a užitým uměním. Návštěvníci si mohou prohlédnout více než 60 servisů a konvic, mezi nimi práce francouzsko-amerického umělce Armana, jenž ve svých dílech snoubí pragmatičnost s lidskými přáními. K vidění jsou i ručně vyrobené limitované série společnosti Villeroy & Boch vyrobené podle uměleckých návrhů. Mezi nejpopulárnější patří například servis vyrobený podle návrhu amerického umělce Keith Haringa.

Městské muzeum Simeonstift

Městské muzeum Simeonstift se od roku 1945 nachází v historické budově z 11. století, která byla postavena ke cti svatého Simeona. Je situována blízko římské městské brány Porta Nigra. Důležitou roli v historii muzea hraje rok 1830, kdy mu byla darována první prestižní soukromá sbírka zahrnující obrazy, sklo a alabastrové reliéfy. V květnu roku 2007 bylo znovu otevřeno po dvouleté rekonstrukci. Více informací o muzeu i výstavě najdete na www.museum-trier.de.

Trevír – římské památky a dobré víno

Milovníci starořímských památek si v Trevíru přijdou na své. Tomuto nejstaršímu městu Německa se přezdívalo „Roma sekunda“ neboli druhý Řím. Může se chlubit mnoha římskými architektonickými skvosty, z nichž hned několik je součástí světového dědictví UNESCO. Za všechny lze uvést monumentální Černou bránu, přepychové Císařské lázně nebo dosud funkční Římský most.

Érou starého Říma se nechali inspirovat také v jedné z nejvyhledávanějších restaurací města Zum Domstein (Hauptmarkt 5, www.domstein.de). Místní šéfkuchař připravuje římské speciality podle nejslavnějšího kuchaře a gurmána vlády císaře Tiberia, Marka Gavia Apicia.

Můžete si pochutnat například na koktejlu připraveném z vína, medu a koření, klobásek s piniovými oříšky a zelenými fazolkami, šunkou s mandlemi, fíky a myrtou nebo na jehněčím na víně s bylinkami a datlemi, na rybách i zvěřině. Cena menu začíná na 20 Eurech.

Kromě fascinující architektury láká Trevír i dobrým vínem. Vinice v okolní půvabné krajině lemují řeky Mosela, Sára, Ruwer a Sûre. Oblíbenými odrůdami jsou např. moselské rulandské modré nebo ryzlink. Díky tomu patří mezi populární trevírské kulturní akce i vinařské a gurmánské festivaly. Více na http://www.trier-info.de.

Tipy:

otevírací doba Městského muzea Simeonstift: Út – Ne - 10 – 17 hod.

vstupné: vstupné pro dospělého: 5,50 Euro, snížené vstupné: 4 Euro; děti do 10 let: zdarma; skupina 10 lidí: 4 Euro za osobu; rodinné vstupné (2 dospělí a 2 děti): 9 Euro; třída s vyučujícím: 1 Euro za osobu; každou první neděli v měsíci je vstupné pouze 1 Euro