Styl Styl Vykvetla vzácná smaragdová liána.

Vykvetla vzácná smaragdová liána.

peacock-restaurant-1

Ve skleníku Fata Morgana se do neděle 20. března koná oblíbená výstava orchidejí. Představuje tyto jedinečné rostliny napříč celým světem. Orchideje najdeme s výjimkou Antarktidy na všech kontinentech a lidé se s nimi setkávají už od starověku. Obdivují jejich krásu a umí je i využít.

Výstava Orchideje šesti světadílů ve skleníku Fata Morgana je do neděle otevřena od 9 do 19 hodin. Milovníci rostlinné krásy si mohou některé unikátní orchideje a další pokojové rostliny odnést s sebou. Součástí přehlídky je totiž i prodej květin a pěstitelská poradna. Výstavu orchidejí doplňuje krásná smaragdová liána, která patří mezi největší poklady botanické zahrady v Troji a právě v těchto dnech vykvetla.

„V letošním roce jsme mohli uspořádat oblíbenou přehlídku orchidejí a nádherných aranžmá ve standardním termínu. Opět se potvrzuje, že patří mezi naše nejvýznamnější akce. K dnešnímu dni se přišlo podívat už více než 10 000 návštěvníků. Nejvytíženější je obvykle víkend, zájemci by tedy v sobotu a v neděli měli počítat s čekáním na vstup. Letos si trochu pospíšila i naše smaragdová liána Strongylodon mactrobotrys, jejíž květ je velmi výrazným prvkem skleníku a patří mezi nejoblíbenější cíle fotografů. Ta právě v těchto dnech kvete. Skleník Fata Morgana tak nyní skutečně hýří všemi barvami,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Za orchidejemi kolem světa

Pozoruhodný svět orchidejí je mnohem pestřejší, než si většina z nás dokáže představit. Více než 28 000 druhů těchto rostlin se vyskytuje prakticky po celé Zemi kromě nejsušších pouští a oblastí trvale pokrytých sněhem a ledem. Výstava ve skleníku Fata Morgana představuje i nejrůznější kuriozity - několik australských druhů rodu Dendrobium, červeně kvetoucí Sophronitis z hor východní Brazílie nebo zástupce miniaturních druhů střevíčníkovce Paphiopedilum. Návštěvníci se seznámí i s druhy orchidejí, jež odedávna využívají lidé k léčení různých nemocí, například v tradiční čínské medicíně, ale i k jídlu, z nich je asi nejznámější orchidej vanilka. Pro ty, kteří podlehnou kouzlu orchidejí, je opět připraven prodej v zásobním skleníku, který zajišťuje

společnost Pokojovky.cz. Zkušení prodejci poradí vhodné rostliny začátečníkům i pokročilejším pěstitelům.

Smaragdová krása z Filipín

Ve skleníku Fata Morgana také rozkvétá liána Strongylodon macrobotrys, která roste v přírodě pouze na Filipínách, a to v nížinných deštných lesích ostrovů Luzon, Mindoro a Catanduanes. Mohutná liána běžně dosahuje i dvacetimetrové výšky. Pyšní se hroznovitými květenstvími, která bývají až 90 centimetrů dlouhá. Unikátní modrozelená barva květů patří k nejnápadnějším v celé rostlinné říši. Díky ní se této liáně také říká „smaragdová“ nebo „nefritová“. Její další zvláštností je, že ji opylují převážně kaloni, kteří vidí barevně, neobvyklá barva jim zřejmě pomáhá v orientaci. Tato rostlina se řadí mezi největší poklady trojské botanické zahrady.

Partnerem výstavy orchidejí 2022 je společnost Forestina, s. r. o., český výrobce zahradních hnojiv, substrátů a dalších produktů nejen pro zahrádkáře.

Doprovodný prodej rostlin zajišťuje firma Pokojovky.cz.

Generálním partnerem Botanické zahrady hl. m. Prahy je Hyundai Motor Czech.

Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované na rok 2022

4.–20. 3.

Orchideje šesti světadílů

Výstava orchidejí ve skleníku Fata Morgana. Tentokrát vás vezmeme na cestu kolem světa, a dokonce i na místa, kde byste orchideje nejspíš nečekali. O překvapení nouze nebude, dozvíte se mnohé o lidech i rostlinách. Pozoruhodný svět těchto královen rostlinné říše je mnohem pestřejší, než si většina z nás dokáže představit.

7. 4. – 22. 5.

Motýli, zaostřeno na detail

Během letošní výstavy ve skleníku Fata Morgana budou návštěvníci obdivovat jako každý rok krásu motýlích křídel, půvabný let i tajuplnou přeměnu kukly v dospělého motýla. Neméně zajímavé jsou také další detaily a struktury motýlího těla. Poodhalíme stavbu nejen motýlích křídel, ale rovněž ukážeme oči, nohy nebo tykadla u housenek a dospělých motýlů. Zaměříme se na motýlí sosáky, na jejich zajímavou strukturu a na to, jak vypadají ústa housenky. Během výstavy se představí přes pět tisíc jedinců.

Další akce

· 14. 4. – 29. 9. Kurátorská provázení

· 27.– 9. 5. Muškátová burza

· 29. 5. – 2. 10. Hudební procházky

· 9.–19. 6. Výstava bonsají a japonské dny

· 14. 7. – 21. 8. Kypr – fotografická výstava

· 12. 8. Klára má svátek

· 18. 8. Den Rulandského modrého

· 17.–18. 9. Vinobraní

· 14.–30. 10. Dýně – výstava dýňových aranžmá

· 22.–23. 10. Dýňové hrátky

· 31. 10. Halloween

· 11. 11. Svatomartinský přípitek

· 4. 11. – 16. 12. Džungle, která nespí

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).