Styl Styl Vydejte se za barvami podzimu do trojské botanické zahrady Tradiční výstava dýní začíná už tuto sobotu

Vydejte se za barvami podzimu do trojské botanické zahrady Tradiční výstava dýní začíná už tuto sobotu

ljt61fj3-n vmph6sqth-8umxxar1sswuhzpl7rqyakj-jf0_l1ykzgeo069kmdaejxtzuy

Letošní výstava dýní, která zakončuje celoroční program Americké léto v Botanické zahradě hl. m. Prahy, je inspirována krajinou a kulturním dědictvím Střední Ameriky, která je domovinou většiny druhů tykví. Americké motivy se letos promítnou do bohatých aranžmá, která budou k vidění v Ornamentální zahradě.

Nejen děti se mohou těšit na poslední víkend výstavy 21. a 22. října, kdy se konají veselé Dýňové hrátky. Výstavu je možné navštívit od soboty 23. září až do neděle 22. října, v září denně od 9.00 do 19.00 v říjnu od 9.00 do 17.00. Přijďte si užít dýňový podzim v botanické zahradě.

Tykve, dýně, patisony, cukety… Tyto plodiny dnes patří k běžnému sortimentu našich zahrádek i kuchyní. V Evropě jsou tykve známy relativně krátce – klíčovou událostí bylo objevení Nového Světa v roce 1492. „Celý letošní rok jsme věnovali Americe a to jak jejímu rostlinstvu, tak i bohaté kultuře. Ani výstava dýní nebude výjimkou. Návštěvníci se mohou těšit například na aranžmá připomínající mexické pyramidy či na obrazce inspirované indiánskou mytologií,“ informuje Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Jednotlivá dýňová aranžmá doplní další původem americké plodiny, například kukuřice, amarant a další. Některé exponáty dozdobí malby v indiánském stylu.

„V tropech, subtropech a částečně i v oblastech mírného pásma celé Ameriky se tykve pěstují prakticky od nepaměti. Nejstarší archeologické nálezy svědčící o hospodářském využití tykve obecné pocházejí z oblasti Oaxaca v centrálním Mexiku a jsou 8-10 tisíc let staré. A právě tato doba, její památky a kultura se staly inspirací při přípravě letošní výstavy dýní,“ uvádí Klára Lorencová, kurátorka užitkových rostlin Botanické zahrady hl. m. Prahy. Výstava kromě dekorativních aranžmá představí i široký sortiment kultivarů, který zahradě věnovalo Oddělení genetických zdrojů zelenin, léčivých rostlin a speciálních plodin v Olomouci – Holicích.

O víkendech bude ve stánku s občerstvením v Ornamentální zahradě v prodeji dýňová polévka. I v nabídce našeho rostlinného bistra Botanická na talíři se v průběhu výstavy objeví dýňové občerstvení. Nejen v chladném počasí jistě potěší i nabídka teplých nápojů z Čajovny U Cesty.

Výstava dýní v trojské botanické zahradě vzniká ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou, Demonstrační a výzkumnou stanicí Troja, Centrem aplikovaného výzkumu zeleniny a speciálních plodin VÚRV v.v.i. a Oddělením genetických zdrojů zelenin, léčivých rostlin a speciálních plodin, Olomouc – Holice.

Kalendář akcí v trojské botanické zahradě v září - prosinec 2017

Americké léto

do 24. 9., Venkovní expozice

Rok 2017 patří rostlinám Severní i Jižní Ameriky. Americké léto zahájila výstava kaktusů a sukulentů ve fóliovém skleníku, na kterou navázala výstava fotografií z četných botanických expedic na americký kontinent. V expozici Severoamerická prérie se můžete seznámit s přírodními výsadbami pestrobarevných severoamerických letniček, trvalek a skalniček. Plodiny Nového světa se představují na speciálním záhonu. K vidění je široká škála plodové zeleniny (rajčata, papriky a další), okopaniny, obilniny a mnoho dalších plodin známých i neznámých v české kuchyni.

City Cross Run Prague 2017

Běh přes město, přesto přírodou…

15. 10. od 10 h, Vinice sv. Kláry, Ornamentální zahrada, Stráň

O barevné krásy podzimu se v zahradě podělíme s běžci třetího ročníku závodu City Cross Run Prague 2017. Přijďte je povzbudit, vychutnat si pohled na Prahu spolu s dobrým vínem anebo se jen tak projděte zahradou. Účastníci poběží přes vinici, Středomoří, Stráň, okolo sousoší Lam přes les směrem do severní části zahrady.

Dýňové hrátky

21. - 22. 10. 13-16 h, Stráň

Přijďte na venkovní expozici popustit uzdu své fantazii a vrátit se do dětských let. Během víkendu se budou z dýní tvořit zvířátka, strašáci a další výrobky za použití libovolných podzimních přírodnin. Vyrábět může opravdu každý. Záleží jen na vaší zručnosti, fantazii a odvaze. Tentokrát nejde o dlabání, ale spíše o zdobení dýní. Výsledné objekty si můžete odnést s sebou domů. Různé podzimní přírodniny, dýně budou k dispozici za drobný poplatek.

Halloween

31. 10. 16-19 h, Ornamentální zahrada

Pro děti budou do setmění připraveny soutěže a drobné úkoly, chybět nebude možnost zakoupit si dýni a tu si na místě vydlabat. V 18 hodin vyjde tradiční večerní průvod s rozsvícenými dýněmi.

Americké pokojovky

4. 11. 2017-7. 1. 2018 9-16 h, Fata Morgana

Téměř v každé domácnosti se svými obyvateli žije nějaká tropická rostlina. Botanická zahrada v letošním roce představuje flóru amerického kontinentu a poslední výstava návštěvníkům prozradí, které rostliny připutovaly do našich bytů a kanceláří z tropických lesů Jižní a Střední Ameriky. A není jich málo, tropy Ameriky jsou totiž druhově nejbohatší oblastí světa.

Svatomartinské

11. 11. od 11 h, Vinice sv. Kláry

Přijďte i letos ochutnat mladá vína českých vinařů a poodhalit tak kvalitu nového ročníku. Již tradičně botanická zahrada zve 11. 11. v 11 h ke slavnostnímu otevírání Svatomartinského vína na Vinici sv. Kláry.

Adventní tvoření

25. 11. 10-17 h, Areál západ – zázemí administrativní budovy

Přijďte si vyrobit vánoční dekorace nebo malý dárek pro vaše blízké.

Adventní rozjímání

16. 12. 13-16 h, Kaple sv. Kláry

Zpříjemněte si čekání na vánoční svátky biblickým čtením a hraním nebo pěveckým vystoupením v útulné kapli sv. Kláry nad stejnojmennou vinicí. Po rozjímání se můžete zahřát ve viničním domku, který nabízí různé druhy vín z Vinice sv. Kláry.

Kořeny osobností

Dlouhodobý celoroční projekt Botanické zahrady hl. m. Prahy

Více než sedm desítek osobností poctilo v uplynulých osmi letech Botanickou zahradu hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné poklady přírody, ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní či vědecké.

Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména můžete potkat na Stezce osobností a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče.

Podrobnější přiblížení veškerých akcí a novinek najdete na www.botanicka.cz.

 

á

PR manažerka pro externí komunikaci e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , mobil: 602 200 445