Styl Styl V botanické zahradě v Troji začíná výstava dýní

V botanické zahradě v Troji začíná výstava dýní

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

V pátek 14. října zahájí Botanická zahrada hl. m. Prahy tradiční výstavu dýní. Letošní ročník je inspirovaný kulturou Keltů. Na velké i malé návštěvníky čekají podzimní plody různých tvarů, barev i velikostí, uspořádané do působivých aranžmá. I tento rok se představí dýně Atlantic Giant, kterou botanické zahradě věnoval pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic. 

Jan Staněk z Horních Bludovic. Letošní výpěstek má váhu 125 kg a je zatím letošní největší českou dýní. Další pěstitelé se však mohou přihlásit do soutěže a pokusit se tento rekord překonat. Součástí výstavy bude doprovodný program. O víkendu 15. a 16. října se uskuteční Podzimní dílničky a víkend 22. a 23. října bude patřit Dýňovým hrátkám, při nichž se zabaví celá rodina. Akce vyvrcholí 30. října oslavami Halloweenu a lampionovým průvodem po setmění.

V botanické zahradě v pražské Troji se opět uskuteční oblíbená výstava dýní a dýňových aranžmá. Zájemcům nabídne pestrou škálů plodů tykví a prostřednictvím dýňových dekorací přiblíží různá známá i méně známá zákoutí zahrady. „Výstava dýní je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu. Moc mě těší, že z loňské spontánní akce, kdy jsme vystavili největší českou dýni, se stala spolupráce. Pan Staněk z Horních Bludovic nám opět věnoval svůj rekordní výpěstek. Ten letos dosáhl úctyhodné váhy 125 kilogramů. Další pěstitelé mají možnost zúčastnit se naší soutěže a pokusit se rekord překonat. Návštěvníci se mohou opět těšit na zábavné víkendy plné dýní i dýňového tvoření a také na oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Největší dýně v Troji

I tento rok se představí obrovská dýně od pěstitele Jana Staňka z Horních Bludovic. Letos jeho výpěstek dosáhl váhy 125 kilogramů, jedná se tak znovu o úctyhodný kousek. Tato obrovská dýně navíc nezůstane ojedinělá. Botanická zahrada vyhlásila soutěž i pro další pěstitele. Ti mohou své dýně přihlásit a do 24. října přivézt přímo do botanické zahrady. Zde proběhnou v posledních dnech měření a vážení a tři výherci získají originální semena gigantické dýně (Atlantic Giant) od Jana Staňka a odměny od Botanické zahrady Praha. Pravidla jsou uvedena na stránkách www.botanicka.cz.

Podzimní dílničky a dýňové hrátky pro malé i velké

Výstavu v botanické zahradě bude tradičně provázet víkendový program. Hned na první víkend 15. a 16. října jsou připraveny kreativní dílny s podzimní tematikou. Zájemci mohou malovat na kamínky či si vytvořit krásné koláže z podzimních listů. O víkendu 22. a 23. října si návštěvníci trojské zahrady užijí Dýňové hrátky. Pro příchozí budou k dispozici dýně za drobný poplatek a také různé přírodniny, které budou moci při tvoření využít. Děti spolu s rodiči mohou z dýní a plodů podzimu zhotovovat nejrůznější aranžmá, zvířátka a příšerky. Fantazii se meze nekladou. Své výtvory si návštěvníci budou moci odnést.

Halloween plný zábavy pro děti i dospělé

Přestože Halloween připadá na pondělí 31. října, v botanické zahradě ho oslavíme už v neděli 30. října. Ani letos nebude chybět tajemná výzdoba, dlabání a dekorování dýní, soutěž strašidelných masek a opékání špekáčků. Odpoledne zpestří hudební vystoupení a malí i velcí si vyzkouší nejrůznější keltská řemesla. Proběhne i soutěž o nejstrašidelnějí masku. Program začíná ve 13 hodin a v 18 hodin jej završí tradiční průvod setmělými expozicemi zahrady se světélky a halloweenskými lampiony.

Partnerem Výstavy dýní a dýňových aranžmá a generálním partnerem Botanické zahrady hl. m. Prahy je Hyundai Motor Czech.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram, YouTube).

Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz

Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy 2022

6.–20. 10.

Kurátorská provázení – komentované prohlídky expozic

Kurátoři Botanické zahrady Praha zvou na čtvrteční prohlídky jednotlivých expozic. V rámci procházek v doprovodu těch nejpovolanějších nahlédnete pod pokličku pěstování rostlin z celého světa. Prohlídka s průvodcem je v ceně standardních vstupenek do botanické zahrady. Začátek je vždy v 17 hodin. V nejbližší době se uskuteční tyto komentované prohlídky:

- 13. 10. – Přizpůsobení rostlin k životu v tropech (RNDr. Jan Ponert, Ph.D.)

- 22. 10. – Anthuria ve skleníku Fata Morgana (Ing. Romana Rybková)

14.–30. 10.

Výstava dýní a dýňových aranžmá

Na podzim už tradičně zaplní část areálu botanické zahrady dýně a nejrůznější dýňová aranžmá. Dýňová aranžmá budou tentokrát inspirována keltskou kulturou a svátkem Samhain, ze kterého vzešel Halloween. Součástí přehlídky dýní je rovněž doprovodný víkendový program a k dispozici bude občerstvení:

- 15.–16. 10. 2022 – Podzimní dílničky (10.00–16.00)

- 22.–23. 10. 2022 – Dýňové hrátky (10.00–16.00)

- 30. 10. 2022 – Halloween (13.00–19.00)

4. 11. – 17. 12.

Džungle, která nespí

Na konec sezóny botanická zahrada opět připravuje oblíbené večerní komentované procházky setmělými prostory skleníku Fata Morgana, nazvané Džungle, která nespí. Noční návštěva expozice poskytuje zcela jiný zážitek než návštěva ve dne. Některé druhy rostlin rozkvétají právě za tmy a omamně voní, skleníkem se nese koncertování tropických žabek. Na prohlídku setmělou džunglí se zájemci mohou vydat od 4. listopadu.

Podrobné informace o akcích Botanické zahrady Praha najdete na https://www.botanicka.cz/clanky/akce/prehled-nasich-akci

Změna programu vyhrazena.