Styl Styl Tradiční kyperský karneval

Tradiční kyperský karneval

kypr-1Celoroční  kulturní a společenský  program na Kypru má své stálice a rozhodně se vyplatí  naplánovat si cestu tak, aby si každý mohl užít aktivity dle svého výběru. Únor přináší tradiční karneval – desetidenní období, plné veselí a dobrého jídla. Ne nadarmo se první týden jmenuje „masový“ , přednost mají masitá jídla, druhý týden je týdnem „sýrovým“, s převahou mléčných dobrot.

Pestré karnevalové průvody a masky včetně speciálního dětského budou k vidění  zejména v oblasti Limassolu a Pafosu mezi 16. – 26. únorem.

Zelené pondělí ( 27.únor) je prvním dnem půstu, stále ještě veselým, leč vegetariánským, a pak už se celá země připravuje na Velikonoce, které  dle ortodoxního kalendáře budou letos 15.dubna. Velikonoční týden je největším církevním svátkem řecké ortodoxní církve  a  Velký pátek (13.dubna) se konají všude velká procesí, zatímco následující víkend je věnován tradičním soutěžím a hrám.

Květnová Květinová slavnost (Anthestira ) je oslavou příchodu jara  a průvody s alegorickými vozy projedou Limassolem 12. a 13. května,  Larnakou 13. a Pafosem 20.

4. června je  den unikátní slavnosti Kataklysmos, která se koná pouze na Kypru a jejíž původ se datuje až k starořecké pověsti o Deukalionu a slaví se na celém pobřeží ostrova.

Během hlavní sezóny od června do září budou probíhat další tradiční festivaly-v Platres Kulturní měsíc v horách, v Kourionu, Pafosu  a Nikosii již 16. Mezinárodní festival antického řeckého divadla a samozřejmě pravidelné hudební neděle.

Konec srpna přinese Verdiho Othella, jehož představení se budou konat před středověkým hradem v Pafosu.

V září je nejoblíbenější společenskou akcí Festival vína – letos 30. 8. - 9.9.2012 v Limassolu.

Od 28.září se turisté mohou seznámit s tradičními řemesly, gastronomií a lidovým uměním   na 28. festivalu v Agia Napa, na nějž plynule navazuje již 8. ročník Středověkého festivalu na počátku října.

Celoročně stojí za návštěvu barvité trhy s poutěmi, které se konají v různých vesnických oblastech, jako oslava svátků různých svatých  – v listopadu například archanděla Michaela a Gabriela  či sv. Ondřeje.

Kromě nabídky  těchto tradičních akcí se na Kypru koná celá řada sportovních akcí, jistě nebude chybět ani každoroční maraton, závody horských kol,dostihy a regata.

Pro odborníky

Pro odborníky v cestovním ruchu nabízí Nikosijská univerzita ve dnech 27.-28.dubna 2012 zajímavou akci- Mezinárodní konferenci o církevním turismu. Pořádá ji spolu s Kyperskou organizací cestovního ruchu. Tématem budou otázky, týkající se  marketingu poutních destinací v konfrontaci s  očekáváním nejen věřících, ale i běžných turistů, kteří čerpají své informace  v průvodcích, literatuře,  či ústních sděleních.

Konference je určena pro  akademické obce a studentům, kteří se zabývají  různými formami turismu – kulturou, přírodními, sekulárními či kulturními památkami – i cestovním  agenturám, průvodcům, hoteliérům a dalším  subjektům z oblasti cestovního ruchu.

Konference bude vedena v angličtině a definitivní program bude stanoven 30.ledna, po vyhodnocení zaslaných příspěvků.

kypr-6-300x240

kypr-5