TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Unikátní výstava Meda Ambasadorka umění

Unikátní výstava Meda Ambasadorka umění

8iigqblq4

K výročí stých narozenin přední české mecenášky umění byla v Museu Kampa zahájena unikátní výstava Meda Ambasadorka umění, která je jedním z vrcholů celoročního programu konaného v rámci projektu Století Medy Mládkové.

„Meda je vášnivá mecenáška, která vytvořila neobyčejnou uměleckou sbírku ve středoevropském kontextu.“ JUDr. Jiří Pospíšil

Na výstavě je k vidění 16 digitalizovaných filmových snímků, zachycujících osobní momenty ze života Jana a Medy Mládkových. Pro výstavu bylo zrestaurováno kolem čtyřiceti kusů nábytku, který byl přivezený z jejich domu ve Washingtonu a také vybrané oděvy Medy Mládkové spolu s jejími šperky.

„Dům Mládkových a jejich život byly příkladem soužití lidí se zvířaty, volného a užitého umění, mecenášství a sběratelství,“ říká Pavel Liška, který je spolu s Robinem R. Mudrym kurátorem výstavy. Meda Mládková vytvořila s manželem Janem během jejich života v USA jednu z nejvýznamnějších sbírek středoevropského umění.

Dům ve Washingtonu

Výstava představí nejenom život českých mecenášů v Americe, ale také jejich dům, který se postupem času stal salonem svobodného Československa. Dům Mládkových ve Washingtonu byl místem setkávání umělců, intelektuálů, osobností, ale zároveň také mostem propojujícím Západ s kulturním bohatstvím zemí východního bloku. Navštěvovali ho slavné osobnosti jako například Madeleine Albright, Věra Chytilová, Henry Kissinger, Bohumil Hrabal a mnoho dalších.

Návštěvníci se mohou těšit na novou interpretaci výjimečného prostoru, jenž je stylizací fragmentů domu ve Washingtonu, předchůdce dnešního Musea Kampa, v němž se umělecká díla prolínají s architekturou a designem. Expozici doplní také jedinečná kolekce oděvů předních významných haute couture domů ze 60. a 70. let, jejichž originální modely mecenáška nosila.

Dnes bychom Medu nejspíše nazývali „influencerka“, protože by určovala trendy jak ve vystavování umění, tak ve vybavení interiérů.

Robin R. Mudry

Rodinné snímky

Svou premiéru zde budou mít i rodinné filmy, které Jan Mládek natáčel během společných cest po Asii, Evropě a Americe. Barevné snímky z 50. až 60. let zachycují běžný život Mládkových v kontrastu exotických krajin a měst. Filmy pro účely expozice digitalizoval Národní filmový archiv.

Výstava také poodhalí archivní fotografie a alba, která Meda vytvářela po celý společný život s Janem. O naskenování původních fotografií z rodinných alb se postarala společnost Canon CZ, která se specializuje na digitalizaci obrazu a tisk. Celkem převedla do elektronické podoby přes 3 000 historických snímků, z nichž zhruba stovku vytiskla pro samotnou výstavu a 350 do katalogu. Jako materiál pro expozici byl ve spolupráci s Museem Kampa zvolen dibond, který letitým fotografiím nejvíce lichotí a zajistí stálost obrazu.

Výstava potrvá od 24. června 2019 do 30. září 2019.

Museum Kampa - Nadace Jana a Medy Mládkových

U Sovových mlýnů 503/2

118 00 Praha 1 – Malá Strana

www.museumkampa.cz

Pavel Liška studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliérech K.O.V. Koncept – Objekt – Význam u Evy Eisler a Design nábytku a interiéru u Jiřího Pelcla. Studoval také na Kunsthøgskolen i Oslo a kurátoroval výstavy designu v Českém centru v Berlíně a Miláně.

Robin R. Mudry studoval politologii a dějiny umění v rámci Evropských studií na Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt v Německu u Michaela F. Zimmermanna. Tamtéž pracoval na katedrách dějin umění a anglické jazykovědy a publikuje ve sborníku Eichstätter Europastudien.