Styl Styl Svátek všech svatých v podhůří Alp

Svátek všech svatých v podhůří Alp

3w8vj9lixmflm-ocl4rcyd5jskwonembdycwaei-yrjivmdcdrw-zwqblp1wpzopttngtbs

Den všech svatých se v celém křesťanském světě slaví nejrůznějšími způsoby. V Jižním Tyrolsku patří toto období tradici zvané „Krapfenbetteln". S jejími oslavami se lze setkat také na farmách sdružení Roter Hahn v oblasti Pfunders.

Letitou zvyklost „Krapfenbetteln" založili chudí lidé, kteří chodili na farmy prosit o jídlo, především o sladké plněné taštičky Krapfen. Dnes muži a chlapci oblečení do bílé barvy obchází dům od domu a prosí právě o tuto pochoutku. Krapfen jsou v Jižním Tyrolsku posvátným pečivem, které v minulosti mnozí sedláci užívali jako milodary, jimiž si chtěli zajistit úrodný rok.

„Krapfenbetteln" můžete zažít na některé z farem Roter Hahn v okolí města Pfunders, ležící nedaleko lyžařského střediska Gitschberg-Jochtral. Usedlosti v této oblasti, jako například farma Wegscheiderhof, Oberhof a Stöcklhuber, mají navíc ideální polohu pro pěší turistiku, ledolezení a skialpinismus. Taštičky Krapfen můžete ochutnat i u sebe doma, protože místní farmáři se s námi ochotně podělili o tradiční recept.

Taštičky Krapfen

Přísady (pro 4 osoby)

1 - 2 polévkové lžíce másla

220 g pšeničné hladké mouky

100 ml mléka

180 g žitné mouky

sůl

1 vajíčko

marmeláda

1 žloutek

1 polévková lžíce oleje

2 polévkové lžíce smetany

olej na pečení

Příprava

Rozmíchejte mouku s vejcem, žloutkem, smetanou, máslem, olejem, mlékem a solí a zpracujte na těsto. Nechte odstát jednu hodinu. Těsto ještě jednou promíchejte a vytvořte z něj oválné listy. Naplňte marmeládou (kaštanovou, švestkovou, meruňkovou), podélně spojte, okraje pevně stlačte. Na horkém oleji opečte z obou stran do dozlatova a na kuchyňských ubrouscích nechejte okapat. Servírujte nejlépe ještě teplé.

Pokud si chcete užít Jižní Tyrolsko tím nejtradičnějším způsobem, ubytujte se na jedné z 1600 farem organizace Roter Hahn. Více informací o možnostech ubytování i této ojedinělé akci naleznete na webu http://www.roterhahn.cz/cz/

O značce kvality Roter Hahn

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness.

Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek - jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty.

Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2012 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva miliony noclehů. Kromě ubytování na farmách sdružení Roter Hahn také provoz rodinných restaurací umístěných přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/.