Styl Styl Saul Steinberg: The Americans Velkolepá nástěnná koláž v Muzeu Ludwig

Saul Steinberg: The Americans Velkolepá nástěnná koláž v Muzeu Ludwig

web seite-6Nástěnná koláž s názvem The Americans Saula Steinberga bude až do 23. června 2013 k vidění v muzeu Ludwig v Kolíně nad Rýnem. Dílo, které na délku měří přes 70 metrů, bude celé vystaveno poprvé od roku 1958. Expozice bude doplněna výběrem kreseb autora z padesátých let a rovněž jeho výtvarnými pracemi pro americké časopisy.

„The Americans“ a Saul Steinberg

Americký výtvarník rumunského původu Saul Steinberg (1914 – 1999), který získal renomé díky kresbám pro časopis The New Yorker, vytvořil monumentální koláž „The Americans“ pro pavilon USA na výstavě Expo 58 v Bruselu. Dílo se skládá z osmi panelů, které dohromady měří přes 70 metrů. Po skončení výstavy byla koláž z praktických důvodů vertikálně rozdělena na 84 dílů a umístěna ve sbírce bruselského Musée Royaux des Beaux – Arts.

Jednotlivé díly byly vystavovány, kompletně však budou „The Americans“ vystaveni poprvé od Expa 58. Koláž zobrazuje americký způsob života Steinbergovýma očima fascinovaného imigranta – na jedné straně láskyplně a vtipně, na druhé je z ní cítit značný pocit odcizení, v díle rezonuje ruch velkoměst v kontrastu se zdánlivě klidným venkovem, autor pozoruje rozvoj poválečné automobilové kultury, rozmach měst, ale i kulturu odtažité korporátní konformity.

Tipy: