Styl Styl Romy Schneiderová v bonnské umělecké síni

Romy Schneiderová v bonnské umělecké síni

romy sw portraet bm 668432aVýstavní a umělecká síň Spolkové republiky Německo představí od 5. dubna do 24. června 2012 výstavu věnovanou slavné německé herečce Romy Schneiderové.

Romy Schneiderová, německo-rakouská herečka, odstartovala svoji hvězdnou kariéru rolí ve filmové trilogii o rakouské císařovně a uherské královně Sissi (1956 - 1957).

Je známa především jako hvězda francouzské kinematografie, v sedmdesátých letech získala dvě francouzské ceny Cézar a Francouzi ji dodnes považují za francouzskou herečku.  Schneiderová žila šest let s Alainem Deloiem, za svého učitele a přítele označovala italského režiséra Luchina Viscontiho. Pracovala s takovými hvězdami, jako jsou např. Philippe Noiret, Jean – Paul Belmondo, Peter O´Toole, Michele Mercierová, Jeanne Moreau, Audrey Hepburnová  a dalšími.

Výstava představí život a kariéru Romy Schneiderové od jejích prvních rolí, přes odvážnou profesionální emancipaci až po životní tragédii a předčasnou smrt. Expozice přinese mediální instalace, filmové plakáty, kostýmy, dobové články, dopisy, řadu oficiálních i soukromých fotografií Schneiderové, jejích partnerů i rodiny.

Výstavní a umělecká síň Spolkové republiky Německo byla založena v roce 1992. Už od začátku bylo jejím účelem hostit putovní výstavy a nabízet tak pestrý program mezinárodního významu. Během prvních osmnácti let zde bylo organizováno přes 170 výstav z oblasti umění, kulturní historie, vědy a techniky. Více informací na www.kah-bonn.de.

Bonn

Bonn má historii dlouhou celkem dva tisíce let, čímž se řadí k nejstarším městům na starém kontinentě. Město ležící na levém břehu Rýna nabízí řadu romantických zákoutí, zajímavých staveb i půvabných zahrad a parků. Pro Čechy je významné především to, že v roce 1346 byl ve zdejším chrámu korunován na římského krále Karel IV. Nejvýznamnějším bonnským rodákem je Ludwig van Beethoven, který se zde narodil v roce 1770. Více informací na www.bonn-region.de.

Tipy:

  • otevírací doba: Po – zavřeno, út- st - 10 – 21 hod., čt – ne – 10 – 19 hod
  • vstupné: 1–denní: od 5 Euro, 2-denní – od 6,5 Euro, rodinné vstupné (1 – 2 dospělí a nejméně 1 dítě do 17 let, děti do 6 let mají vstup zdarma) – 14 Euro, lístek Happy Hour – 5 Euro (platí 2 hodiny před koncem návštěvní doby).

doprava: do Bonnu se rychle a levně dostanete letecky např. s nízkonákladovou leteckou společností Germanwings. Z Prahy létají na letiště Kolín n.Rýnem/Bonn 7 dní v týdnu.