TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Oblíbený festival růžových vín se vrací na Rašínovo nábřeží. Svá vína představí na 30 vinařů

Oblíbený festival růžových vín se vrací na Rašínovo nábřeží. Svá vína představí na 30 vinařů

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

Kolem 45 stánků, z toho více než 30 vinařů především z Moravy, degustace růžových vín a klaretů, gastronomie snoubící se s růžovým vínem, bohatý doprovodný program – takový bude jedenáctý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 22. května na pravém břehu Vltavy.

Festival se vrací na pražskou náplavku. Kvůli pandemii se poslední dva roky konal v pražských Holešovicích, navíc kvůli omezení museli organizátoři pořádat dva předchozí ročníky až v září. V letošním roce si Růžový máj užijí návštěvníci v podobě, na jakou jsou zvyklí. „Růžový máj se zrodil původně na náměstí Jiřího z Poděbrad, poté se přesunul na náplavku Rašínova nábřeží, kde je jeho stabilní místo. Kvůli různým překážkám, poslední dva roky to byl zejména covid, se musel různě přesouvat v čase a pro jednou i v místě, ale doufáme, že se navrátí takříkajíc do své domoviny, kde už zůstane,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

Festival odstartuje v neděli 22. května v 10 hodin, slavnostní zahájení proběhne o hodinu později. Na festival přiveze svá nejlepší růžová vína 30 moravských a českých vinařů, kteří návštěvníkům nabídnou přes 2 500 lahví vína. Na festival dorazí řada nových vinařství – vůbec poprvé se bude účastnit například Vinařství Kolby. „Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Degustační set, který zahrnuje 0,35l sklenici, degustační kartu s přehledem vinařů a dalšími informacemi a tužku, bude možné zakoupit v předprodeji nebo v den festivalu na pokladně za sto korun. Pokud ovšem návštěvník nechce degustovat víno, ale například pít jen nealko nebo si pochutnat ve stáncích s občerstvením, nic si kupovat nemusí, vstup na festival včetně kulturního programu je zdarma. Letos bude součástí karty i lístek k hlasování v anketě o nejoblíbenější vinařství festivalu,“ popsal Jiří Sedláček.

Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě 14 stánků s gastronomií hodící se právě k růžovým vínům. „V nabídce budou například olivy, plněné papričky, fíky, meruňky, marinované sýry, grilované halloumi, tradiční tvrdé kravské horské sýry tři měsíce až dva roky vyzrálé, dále polotvrdé a brie, typické tyrolské sušené šunky, klobásy jelení, kančí, kamzičí a hovězí, ale i pljeskavica, grilovaná zelenina, originální belgické hranolky s domácími dipy, různé druhy slovenských pagáčů, indická kuchyně, mexická kuchyně, pizza anebo roztavený raclette sýr podávaný na vařených bramborech,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Festival Růžový máj ale není jen o pití vína a skvělé gastronomii, připraven je i doprovodný program. „Festival tradičně doprovází živá hudba v podobě cimbálové muziky, program se žánrově přesune k jazzu a vrcholí swingem, mimo jiné proto, aby si mohli přítomní návštěvníci, budou-li chtít, zatančit,“ uzavřel Jiří Sedláček.