TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Nenašli jste po příletu své zavazadlo? Nebojte se ozvat a řešte situaci okamžitě

Nenašli jste po příletu své zavazadlo? Nebojte se ozvat a řešte situaci okamžitě

4xsygdjrx7porhtm3kctp48ag1qyf7etsqrzelbrjobki5vnpxsjwvxi 5kb1iuepoaxqqo

Ztráta zavazadla je nepříjemná záležitost, která dokáže zkazit třeba i celou dovolenou. Letecké společnosti sice dělají, co mohou, přesto se ale každý rok ztratí až 25 milionů kufrů. Může se stát, že tato nepříjemná situace potká letos na dovolené i vás. Zeptali jsme se proto odborníka, jak by měli cestující postupovat, aby zvýšili šanci shledat se s věcmi co nejdříve.

„Jakmile po přistání zjistíte, že vaše zavazadlo nedorazilo, vyhledejte přepážku pro reklamaci zavazadel. Pokud na letišti není, vyhledejte zástupce letecké společnosti, se kterou jste letěli. Letecký dopravce je za vzniklou škodu odpovědný a musí vám ji nahradit, což je zaneseno v Montrealské úmluvě platné v podstatě po celém světě,“ vysvětluje Josef Trejbal.

Na přepážce vyplňte dokument označovaný jako PIR (Property Irregularity Report). Aby byly vaše šance na nalezení zavazadla co největší, měli byste u sebe mít číslo rezervace (najdete ho na letence), zavazadlový lístek, popis zavazadla, adresu a telefonní číslo, na kterém budete k zastižení a bankovní spojení. Po obdržení písemného potvrzení a referenčního čísla reklamace budete moci sledovat online, co se s vaším zavazadlem zrovna děje.

Většina leteckých společností i letišť má pro případy ztráty zavazadel připravenou takzvanou sadu na přenocování. Automaticky ji většinou ale nenabízejí, takže se nebojte ozvat. To platí i o úhradě výdajů souvisejících se zpožděním nebo ztrátou zavazadla. „Informujte se u přepážky i v reklamačním řádu dané letecké společnosti, co všechno a do jaké výše vám bude ochotná uhradit. Většinou vám potom zpětně proplatí přinesené účtenky. S trochou štěstí někdy můžete rovnou dostat i hotovost nebo poukaz na nákup v místním obchodě,“ radí Trejbal.

Nejčastější příčinou ztracených zavazadel je stržení či poškození zavazadlového štítku, bez kterého není možné zjistit, kam má být doručeno. „Letecké společnosti jsou v takovém případě schopny nasměrovat ztracené zavazadlo teprve až na základě popisu cestujících. Většina zavazadel se ke svým majitelům proto vrací do 48 hodin,“ uklidňuje Trejbal a dodává: „V krajní situaci, kdy se vaše zavazadlo nepodaří do 21 dnů najít a je prohlášeno za ztracené, můžete až do dvou let zažádat o odškodnění. V současnosti je maximální výše odškodnění na jedno zavazadlo 1445 EUR, což je zhruba 36 000 Kč.“