Styl Styl Jižní Tyrolsko – gurmánský ráj

Jižní Tyrolsko – gurmánský ráj

file-1875610Ať už máte chuť na čerstvé plody moře, jablečný závin nebo sklenku domácí grappy – jihotyrolské horské chaty všechny vaše touhy zcela jistě uspokojí. Po dni plném sportování na sjezdovkách vám bezpochyby přijde vhod odpočinek v útulném prostředí horské restaurace. Určitě ochutnejte některou ze specialit místní vynikající kuchyně, která jedinečným způsobem kombinuje to nejlepší z italské, tyrolské a ladinské kulinářské tradice. Ideálními gurmánskými oblastmi jsou v Jižním Tyrolsku třeba Alta Badia, Kronplatz/Plan de Corones či údolí Gröden/Val Gardena.

V oblasti Alta Badia najdete například Club Moritzino, který leží přímo na sjezdovce Světového poháru nad vesničkou La Villa a nabízí ty nejlepší mořské plody.  Po dobré večeři si navíc přímo od chaty můžete sjet ještě při světle sněžné rolby černou sjezdovku. V Punta Trieste, vysoko nad vesničkou Corvara, zase nabízejí ty nejlepší těstoviny „aglio olio“ a také nejchutnější hranolky v celém Jižním Tyrolsku.

Na horské chatě Santa Croce Rifugio na vás čekají nejen fantastické výhledy na stejnojmennou horu, ale také ten nejlepší Kaiserschmarrn (typický místní zákusek – sladký trhanec z palačinkového těsta) široko daleko. Chata Rifugio Scotoni se nachází ve vesničce San Cassiano, na konci lyžařské trasy, která vás provede po stopách bojů 1. světové války (First World War Ski Tour) a proslulé je zejména místní vynikající grilované maso. Čerstvé ústřice nejlépe chutnají v chatě Rifugio Col Alto s krásným výhledem na vesničku Corvara dole v údolí.

Horská chata Ütia Saraghes nabízí nejlepší carpaccio, na kterém si na jihotyrolských sjezdovkách můžete pochutnat. V chatě Jimmy Hütte ochutnáte tu nejlepší grappu, navíc mnoha různých druhů, my doporučujeme zejména speciální domácí grappu sennou. Restaurace hotelu La Perla „La Stüa de Michil“ v Corvaře, získala díky své kvalitě dokonce michelinskou hvězdu.

Také lyžařské středisko Kronplatz představuje ideální volbu pro sportovce i požitkáře v jedné osobě. Salaš Oberegger Alm s tradicí sahající až do roku 1680 na svahu k vesničce Olang/Valdora nabízí svým hostům ty nejlepší knedlíkové speciality široko daleko. Do chaty Marchener Hütte, kterou najdete na svahu u vleku Marchener, se určitě vypravte na celozrnné těstoviny s horským sýrem, rajčaty a bazalkou, jako zákusek doporučujeme skvělý jablečný závin. Skvělé grilované maso ochutnáte v chatě Ücia Bivacco, zapít ho pak můžete nejlepší grappou údolí.

Údolí Val Gardena představuje nejen podmanivý horský svět bájí a pověstí, ale také ráj pro ty, kdo rádi obohatí svůj gurmánský životopis o nové zážitky. Chata Baita Daniel má na svém vinném lístku širokou nabídku lahodných vín a také terasu s jedinečnou vyhlídkou na Dolomity, které se nedávno staly novým přírůstkem na seznamu Světového přírodního dědictví UNESCO. Horská chata Sophie Hütte na hoře Seceda nabízí nejlepší žebírka v kraji a pokud mate rádi ryby, určitě zamiřte na horskou chatu Rifugio Emilio Comici.

A malá lahůdka na závěr - lyžařská oblast Seiser Alm/Alpe di Suisi nabízí svým návštěvníkům něco skutečně nevšedního. Šéfkuchař místní salaše Gostner Schwaige je totiž vyhlášený tím, že pro své kulinářské kreace používá typické bylinky a květiny alpských pastvin. Svět hor si tu tedy vychutnáte skutečně ve všech podobách.

Gurmánský tip

Během víkendu 9. – 11.března si přijdou na své gurmáni, kteří zavítají do městečka Sand in Taufers v údolí Tauferer Ahrntal. Bude se tu konat vyhlášený sýrový festival. Návštěvníci budou moci ochutnávat více než 1000 nejrůznějších druhů sýrů a sýrový specialit od 100 producentů sýrů.

Více informací naleznete na www.kaesefestival.com

file-4261169