TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Jak létají děti samy bez doprovodu?

Jak létají děti samy bez doprovodu?

pindl20v20lt202

Může se stát, že nemáte na výběr a potřebujete samotné dítě přepravit letadlem do zahraničí třeba za příbuznými nebo na jazykový kurz. Tuto situaci řeší v Česku každoročně stovky rodičů. Řešením je využití služby Nedoprovázené dítě, díky které se o vaši ratolest postarají letušky a personál od předání až po převzetí v cíli. Za jakých podmínek lze tuto službu využít?

„Služba Nedoprovázené dítě je určena pro věkovou kategorii 5–11 let. Děti do 5 let samy cestovat nesmějí. Jako nedoprovázené mohou cestovat i děti ve věku od 12 do 17 let. Službu je třeba si vyžádat při nákupu letenky vyplněním speciálního formuláře, nejpozději však 48 hodin před odletem. Letecké společnosti vám ji pak nejpozději do 24 hodin od rezervace potvrdí,“ říká Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu.

Pokud se rozhodnete, že své dítě vypravíte samotné, budete muset pečlivě vybírat dopravce. Některé aerolinky službu Nedoprovázené dítě nenabízejí. Liší se také cena za službu a věková hranice dítěte, které smí na palubu bez rodiče. „Zatímco v minulých letech mohly děti od 12 let cestovat bez problémů, nyní se často věková hranice posouvá na 14 až 16 let věku dítěte,“ říká Kristýna Hrůšová.

V případě, že jste vybrali vhodného dopravce, je důležité ještě myslet na potřebnou dokumentaci. Dítě musí mít vlastní doklady – pas, víza (pokud jsou pro danou zemi požadována), případně zdravotní průkaz. Při odbavení dostane na krk speciální kartičku „Unaccompanied Minor“ (UM), kde je uvedeno číslo letu, jméno dítěte, věk a jazyky, kterými je možno na dítě hovořit.

O dítě a jeho zavazadla se na letišti postará vyškolený personál odbavení, který ho doprovodí až na palubu letadla. Pak se ho ujme palubní personál. Ani po příletu se nemusíte bát, že by o vašeho potomka nebylo postaráno. Hned u výstupu z letadla čeká pracovník pozemního personálu, který mu pomůže vyzvednout zavazadla a dovede ho k výstupu z celního prostoru, kde ho předá předem určené osobě. Ta se musí nechat identifikovat na základě dokladu s fotografií a podepíše předávací formulář.

V posledních letech se stává také běžnou praxí, že s mladším dítětem cestuje například starší sourozenec nebo kamarád. I v tomto případě je ale potřeba myslet na nezbytnou dokumentaci. „Formuláře o vycestování nezletilých jsou potřeba většinou pro děti do 16-ti let, nicméně našim klientům doporučujeme je mít vyplněné pro všechny mladší 18-ti let, protože je mohou chtít vidět imigrační úředníci při vstupu do cílové destinace,“ říká Hrůšová.