Styl Styl Hubněte a jezte zdravěji, po mexicku

Hubněte a jezte zdravěji, po mexicku

burrito

Vyvážený poměr energetického příjmu a výdeje a vhodná skladba jídelníčku jsou pro úspěšné shození povánočních kilogramů zcela základními předpoklady. Bez rozumného množství aktivního pohybu se sice neobejdeme, ale klíčovým prvkem je stravování

Mexický fast food Rancheros přináší několik pravidel a rad, kterých je dobré se při sestavování jídelníčku držet. Kromě střídmosti a správného složení živin pomohou i často opomíjené potraviny.Inspiraci lze najít například ve slunném Mexiku.

„Úspěšná snaha o snížení váhy jde ruku v ruce s pohybem, pravidelným stravováním i úpravousložení jídelníčku,“vysvětluje Martina Horáková provozovatelka mexického fastfoodu Rancheros.Odborníci doporučují omezení živočišných tuků, které tělo špatně odbourává, a zvýšení příjmu bílkovin na optimální poměr (30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků z celkové energetické hodnoty).

Přidejte na bílkovinách

Na typickém českém stole chybí luštěniny. Těžko hledat jednoznačnou příčinu, proč se jim Češi stále vyhýbají. Kromě potřebných bílkovin obsahují také velké množství zdraví prospěšné vlákniny. Navíc jsou relativně levné a přitom bohaténa důležité látky. „Například fazole vůbec nemusí být podávané jenom v kombinaci s uzeninou z konzervya vypadat jako ze školní jídelny! Jsou bohaté na vlákninu a kyselinu listovou, navíc obsahují celou řadu vitamínů a dalších prospěšných látek. Vyzkoušejte tradiční mexickou fazolovou polévku. Je nejen chutná, ale v zimních měsících také zahřeje, a přitom není náročná na přípravu,“doporučuje Martina Horáková.

Více zeleného a čerstvého

Jezte více zeleniny, ideálně čerstvé. Nebojte se salátů nebo občas nahradit klasickou přílohu grilovanou zeleninou. Dejte si masovou směs se zeleninou místo kusu smaženého masa, zkrátka snažte se o to, aby váš jídelníček byl co nejpestřejší. Nebojte se ani wrapů a tortill. Příprava může být tak jednoduchá, že ji zvládne i kuchařský začátečník v kolejní kuchyňce a s trochou fantazie si pokrm  dochutíte zeleninou, kořením nebo salsami dle vašichpreferencí. „Nebojte se experimentovat a přidat rajčata, papriku, kukuřici či špetku chilli, pokud máte rádi pikantní jídla. Pikantní pokrmy nejen zvyšují produkci tepla v těle, ale také celkově urychlují metabolismus a spalování. Tím vám mohou pomoci s hubnutím,“ dodáváMartina Horáková z mexického fastfoodu Rancheros.

Nejsou tuky jako tuky

Rozlišujte tuky, nejen na živočišné a rostlinné, ale spíše na špatné a dobré. Avokádová pasta, známá též jako guacamole, je bohatá na pro tělo velmi důležité nenasycené mastné kyseliny. Ty působípozitivně na lidskou imunitu i na hladiny tuků v krvi a snižují riziko onemocnění srdce a cév. „Velmi důležitý je nejen obsah vašeho jídelníčku, ale i pravidelnost ve stravování. Dejte si tedy pozor, abyste jedli pravidelně a dostatečně často, alespoň pětkrát denně,“ apelujeMartina Horáková.

Rychlý nemusí být nezdravý

Automatické rovnítko mezi rychlý a nezdravý nemusí platit v případě čerstvých a kvalitních surovin a šetrné přípravy. Tak jak je tomu u tradiční mexické kuchyně. Pravou mexickou kuchyni můžete ochutnat například v restauraci Rancheros v pražském Centru Černý Most. Veškerá jídla v Rancheros se připravují z čerstvých surovin dle tradičních receptur přímo na místě podle přání zákazníka a lze je dochutit z nabídky čerstvých domácích sals v pěti stupních pálivosti od nepálivého guacamole až po nejpálivější Habanero.Naleznete zde také nabídku jídel vhodných pro bezlepkovou dietu.