TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Dílo jedné z nejvýznamnějších žen 20. století Fridy Kahlo nyní v rozsáhlé umělecké sbírce na Googlu

Dílo jedné z nejvýznamnějších žen 20. století Fridy Kahlo nyní v rozsáhlé umělecké sbírce na Googlu

eee

Sbírka více než osmi set děl a artefaktů mapujících život, dílo a odSbírka více než osmi set děl a artefaktů mapujících život, dílo a odkaz jedné z nejvýznamnějších žen 20. století Fridy Khalo byla nyní spuštěna online na portále Google Arts & Culture pod názvem "Tváře Fridy".kaz jedné z nejvýznamnějších žen 20. století Fridy Khalo byla nyní spuštěna online na portále Google Arts & Culture pod názvem "Tváře Fridy".

Frida Khalo během svého dětství překonala mnoho nástrah osudu, jako např. dětskou obrnu či rok na nemocničním lůžku po havárii autobusu. Právě během rekonvalescence ze zlomeniny páteře, klíční kosti, žeber, pánve, ramena a zranění nohou začala malovat olejomalby. I přes neustálé bolesti, které ji v životě provázely, dokázala Khalo namalovat přes 200 olejomaleb, akvarelů a kreseb.

 
Její mnohdy kontroverzní obrazy zdůrazňovaly její nesouhlas s tehdejším postavením žen ve společnosti a jejich nutný boj proti patriarchální společnosti. Většinu života strávila ve stínu svého o 20 let staršího manžela a jako samostatná umělkyně začala být vnímána až po své smrti. Její bouřlivé manželství bylo poznamenáno lesbickými avantýrami, neschopností mít děti v důsledku autobusové nehody, kariérou jejího manžela, rozvodem, následným druhým sňatkem i mileneckým vztahem s komunistickým revolucionářem Lvem Davidovičem Trockým. 
 
Khalo zemřela ve věku 47 let a už během života se stala velkou inspirací pro tehdejší i současné feministické hnutí a je považována za průkopnici tzv. "ženské estetiky". Její život byl zfilmován v roce 2002, kdy ji hrála slavná hollywoodská herečka Salma Hayek, a aktuálně se o jejím příběhu mohou dočíst nejmenší čtenářky v populární knize Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky.
 
---------------------------------
 
Kurátoři třiceti tří muzeí ze sedmi zemí pracovalo na tom, aby na jednom místě představili její nejikoničtější díla i řadu těch, která nejsou tak známá ani vystavovaná. Například se můžete podívat na Skicu autoportrétu s letadlem, kterou Frida načrtla na druhou stranu svého slavnějšího plátna Portrét Virginie, a která proto zůstává lidským zrakům většinou skryta.
 
Nebo si přečtete Fridino vlastnoruční věnování ukryté v autoportrétu pro jejího milence Lva Trockého na obraze zachyceném v takzvaném "gigapixelovém rozlišení" pomocí speciálního fotoaparátu. Díky tomu si můžete 20 jejích obrazů prohlížet až do pouhému oku neviditelných detailů.
 
(Link na GIF)

Kromě vlastních Fridiných děl jsou ve sbírce shromážděny stovky osobních fotografií, dopisů, deníků i jejího oblečení.

Další materiály naleznete v příloze.