Styl Styl Děti musí v tajemných sklepech a na půdách žďárského zámku najít ztracenou truhlu, budou "hasit" i požár

Děti musí v tajemných sklepech a na půdách žďárského zámku najít ztracenou truhlu, budou "hasit" i požár

das

Cisterciácký klášter ve Žďáru nad Sázavou hoří. Požár hasí, kdo může. Zvládli byste oheň zkrotit? To je jen malá část ze zážitkových prohlídek pro celou rodinu s názvem Tajnými cestami kláštera. Ty se budou konat v sobotu 26. srpna od 13 do 23 hodin ve žďárském zámku. Pro zvědavce je to jedinečná příležitost navštívit běžně nepřístupné, tajuplné chodby, půdy i sklepy.

„Klášter ve Žďáru nad Sázavou, nynější zámek, v roce 1689 vyhořel. Požár se pokusili hasit mniši i veřejnost. Při zážitkové prohlídce děti zjistí, zda by zvládly spolu s ostatními požár uhasit. Zážitkové prohlídky se u nás stávají tradicí, ve které chceme pokračovat," prozrazuje jen malou část hry Lucie Herberová, marketingová ředitelka zámku ve Žďáru nad Sázavou.

V tajuplných a temných místech zámku se bude hledat legendami opředená a dávno ztracená truhla

Truhlu prý dokáže otevřít pouze ten, který překoná všechny překážky kláštera, je nebojácný a má pod čepicí. „Nikdo neví, co v truhle je a kde se ukrývá. Hledat ji budou návštěvníci každého věku, a to v záhadných sklepeních, klášterních půdách nebo nezrekonstruovaných prostorách zámku. Do těchto tmavých koutů se běžně nikdo nedostane," popisuje Tajné cesty klášterem Herberová.

Zážitek pro celou rodinu, potkejte s námi třeba opata

Příběh částečně čerpá ze skutečných událostí, proto se návštěvníci během hry dozvědí zajímavosti z historie a potkají postavy z minulosti. „Přenesou se strojem času do dob, kdy v klášteře bydlel třeba opat Václav Vejmluva. Jedná se tak o silný a netradiční zážitek," říká Herberová.