Styl Styl České pivo: v čem je jiné než ostatní

České pivo: v čem je jiné než ostatní

Pivn ppitek cspas

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) zveřejnil nové poznatky o složení českého piva. Analýzou 38 vzorků piv plzeňského typu potvrdil rozdíly ve složení oproti pivům zahraničním. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že látky obsažené v pivu působí pozitivně na lidský organismus.

Jedná se například o xantohumol a isoxantohumol, které mají protinádorový a antibakteriální charakter. *(Zdroj: VÚPS) České pivo obsahuje výrazně větší obsah vitamínů skupiny B, než piva zahraniční, a díky svému vyváženému obsahu iontů je právem považováno za iontový nápoj.

„V našem ústavu pokračuje dlouholetý výzkum markerů českého piva, tedy těch typických znaků, kterými se může s jistotou český ležák odlišit od evropských piv stejného typu“, říká RNDr. Karel Kosař, CSc., ředitel VÚPS. „Zásadní charakteristika byla dokončena již v roce 2004 a byla jedním ze stěžejních podkladů pro přijetí přihlášky Chráněného zeměpisného označení České pivo.“

České pivo obsahuje vyšší množství benefitních látek – o 45 % více vitaminu B6, o 30 % vitaminu B1 a o 55 % více fytoestrogenů.*(Zdroj: VÚPS)  

„Tyto výsledky v podstatě korelují s našimi předpoklady, protože české pivo má v průměru o 8 jednotek vyšší hořkost než zahraniční piva v důsledku vyšších dávek žateckého chmele ve varně,“ dodává Ing. Věra Hönigová, manažerka pro výzkum VÚPS, „což je předpoklad pro vyšší obsah fytoestrogenů. Také vyšší dávka sladu, méně jeho cukerných náhražek a typické nižší prokvašení českého piva má ve svém důsledku pozitivní vliv na obsah a především skladbu sacharidů, polyfenolů i vlákniny.“

Pivo také obsahuje přirozenou kombinaci minerálů (hlavně draslík a hořčík), které z něj tvoří prakticky iontový roztok. Energetická hodnota piva je asi poloviční ve srovnání s energetickou hodnotou vína stejného objemu, rovněž nealkoholické pivo má poloviční energetickou hodnotu ve srovnání například s nealkoholickými kolovými nápoji.

O CHZO České pivo:

Chráněné zeměpisné označení (CHZO) České pivo bylo v prosinci 2008 schváleno komisařkou Evropské komise pro zemědělství. Předcházela mu intenzivní a dlouhá diskuse českých sládků, kteří v letech 2002–2004 hledali definici i způsob, jak ochránit naše pivo před jeho napodobeninami. Např. aby nikdo nemohl vydávat za České pivo produkt, který nebyl vyroben odpovídajícími technologiemi a ze surovin z geograficky přesně vymezeného území a který se vyráběl například v zahraničí. Podle podmínek schváleného CHZO České pivo musí místní výrobci z vymezeného území u nás k vaření takového piva používat nejméně 80 % sladu ze schválených odrůd se specifickými vlastnostmi a specifikovaným množstvím českého chmele. Piva, která uvedené specifikaci neodpovídají, nemohou CHZO České pivo používat, a pokud by tak byla označena, jednalo by se o falzifikáty. CHZO České pivo v současnosti používá 16 pivovarů pro 77 značek piv.