TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Češi svůj domácí komfort příliš omezovat nechtějí. Raději než topení omezí nákupy a zábavu

Češi svůj domácí komfort příliš omezovat nechtějí. Raději než topení omezí nákupy a zábavu

0dskxslppymwu19mrairgzxqlzyhdwtermws arbzjx9wdyhjrnnu_-sgdslng3gjqqz7ja

Nadcházející topná sezóna přinese v souvislosti s rekordním růstem cen energií znatelnou finanční zátěž pro mnoho domácností. Jen 6,5 % Čechů ale plánuje výrazněji snižovat obvyklou teplotu ve své domácnosti. Šetřit chtějí raději na nákupech a zábavě. Ukázal to aktuální průzkum.

Češi své domácnosti vytápějí nejčastěji na 22 nebo 21 stupňů (dohromady 49 % respondentů). Ani v blížící se topné sezóně na tom většina z nich nehodlá mnoho měnit – 42 % neplánuje teplotu vytápění snižovat vůbec a 29 % jen o jeden stupeň. Češi zároveň příliš nepočítají ani s nákupem výrobků, které mohou pomoci účty za topení snížit. Drobné úpravy v domácnosti přitom mohou k tepelnému komfortu citelně přispět a zároveň jsou cenově dostupné.

„Udržovat teplotu v místnosti pomůžou například koberce s vyšším vlasem, které brání prochladnutí od podlahy. K dalším tepelným ztrátám dochází často okny – v tomto případě zase pomůžou závěsy, které zadržují teplo v místnosti. Nejlepší volbou jsou zatemňovací závěsy tmavší barvy, které absorbují nejvíce světla a tepla,“ říká Markéta Polcarová, vedoucí interiérová designérka Ikea Česká republika, a dodává: „Tyto drobné změny jsou navíc nejen efektivní, ale i efektní. Vhodnou volbou barev, vzorů a hřejivých materiálů zároveň zútulníte svou domácnost, ve které se pak budete cítit lépe. Výborně v tomto ohledu fungují teplejší odstíny.“

Ochotnější jsou Češi oproti svým zvyklostem snížit teplotu vytápění v době, kdy nejsou doma, a v noci (39 %).

Šetřit chtějí Češi nejčastěji tím, že odloží nákup věcí, které nejsou nezbytné, např. nového oblečení nebo spotřební elektroniky (69 %). Omezit hodlají i zábavu – kulturní a sportovní akce nebo dovolené (61 %).