TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Antonín Dvořák v Národním muzeu

Antonín Dvořák v Národním muzeu

dvorakCelý svět si připomíná 170. výročí narození nejznámějšího českého skladatele Antonína Dvořáka. Národní muzeum oslavuje toto datum velkolepou vystavou v Českém muzeu hudby, v unikátním prostoru bývalého chrámu sv. Máří Magdalény na Malé Straně.

Devět kapitol výstavy vypráví životní příběh velkého světového skladatele Antonína Dvořáka. Ze vzpomínek, fotografií či anekdot se o Dvořákovi dozvíte vše - jaké měl záliby a kde nejraději komponoval.

Představí vám Dvořáka jako člověka, kteý byl skromný, silně věřící a milijící otec; zároveň však velmi výbušným prchlivý a trpcí fobiemi. Dalším zajímavým tématem je Dvořákova vášeň pro vlaky, jeho cesta cesta do Ruska a přátelství s Čajkovským. Kromě toho budou přiblíženy okolnosti vzniku opery Rusalka, včetně skladatelovy lásky k přírodě.

Dalším osudovým tématem je neuvěřitelný úkol českého skladatele vytvořit v Americe "americkou národní hudbu". Místo ní však stvořil nejhranější světovou symfonii Z nového světa a řadu dalších geniálních skladeb.

Záměrečné téma a prostor výstavy Koncert se věnuje nově získaným dokumentům o provozování Dvořákova díla na nejzvláštnějších místech- v terezínském ghettu či sovětském gulagu. Budou vysvětleny legendy o Dvořákově hudbě na měsíci či o tom, zda byla jeho symfonie č. 9 americkou hymnou

Termín akce: 7.6.2011 - 3.6.2012

Zdroj: ČCCR – CzechTourism

dvorak