TRAVELNEWS.CZ

Styl Styl Albert Oehlen – retrospektivní výstava v Bonnu

Albert Oehlen – retrospektivní výstava v Bonnu

albert oehlen zdroj kunstmuseum bonn reni hansenMuzeum umění v Bonnu hostí od 1. března do 3. června 2012 retrospektivní výstavu současného německého malíře Alberta Oehlena. Oehlen se narodil roku 1954 v německém Krefeldu a převážnou část svých obrazů vytvořil v Kolíně nad Rýnem. Jeho třicetileté dílo je definováno především skepsí vůči prostředkům malby.

Expozice zahrnuje 45 prací ze všech Oehlenových tvůrčích období - počínaje obrazy z počátku osmdesátých let až do současné doby, která se nese ve znamení abstrakce a exprese, vše navíc doplní díla vytvořená speciálně pro tuto výstavu. Více informací o výstavě najdete na www.kunstmuseum-bonn.de.

Muzeum umění v Bonnu se zaměřuje primárně na rozvoj německého umění na pozadí mezinárodních výstavních programů. Proslulo nejvíce sbírkou slavného německého expressionisty Augusta Mackea. Muzeum provádí také mnoho průzkumů zaměřených na umění, jeden z posledních se soustředí na vlatnosti obrazů s přesahem k sociální a sociálně-politické realitě. Pozoruhodné jsou i zdejší sbírky mediálního umění.

Bonn

Bonn má historii dlouhou celkem dva tisíce let, čímž se řadí k nejstarším městům na starém kontinentě. Město ležící na levém břehu Rýna nabízí řadu romantických zákoutí, zajímavých staveb i půvabných zahrad a parků. Pro Čechy je významné především to, že v roce 1346 byl ve zdejším chrámu korunován na římského krále Karel IV. Nejvýznamnějším bonnským rodákem je Ludwig van Beethoven, který se zde narodil v roce 1770. Více informací na www.bonn-region.de.

Tipy:

  • otevírací doba Muzea umění: út- ne – 11 – 21 hod., st – 11 – 21 hod.
  • vstupné: 1–denní: od 3,5 Eura, rodinné vstupné (1 – 2 dospělí a nejméně 1 dítě do 17 let, děti do 6 let mají vstup zdarma) – 14 Euro, skupinový lístek – od 5,6 Euro (platí pro 10 a více členů skupiny).
  • doprava: do Bonnu se rychle a levně dostanete letecky např. s nízkonákladovou leteckou společností Germanwings. Z Prahy létají na letiště Kolín nad Rýnem/Bonn 7 dní v týdnu.