Styl Styl Advent v Národním zemědělském muzeu v Praze

Advent v Národním zemědělském muzeu v Praze

advent nzm3

Národní zemědělské muzeum přichystalo pro své návštěvníky v budově na Letné na třetí adventní neděli 13.12. akci s názvem Advent v muzeu. Tradiční akce s ukázkou řemesel a tvůrčími dílnami proběhne pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a starosty MČ Praha 7 Jana Čižinského.

Jak už bývá před Vánocemi v Národním zemědělském muzeu zvykem, i letos proběhne tradiční setkání nad vánočními zvyky a typickými řemesly pod názvem Advent v NZM Praha.

Na návštěvníky čeká především prezentace vánočních zvyků, původních lidových řemesel s praktickými ukázkami výroby a interaktivní dílny - zdobení vánočních perníčků, výroba vánočních svíček, dárků, slaměných a pletených ozdob, vrkoče, dárkových krabiček, pletení vánočky, drátenická dílna, výstava adventních věnců, ukázka práce betlémářů.

„Doba Adventu může mít zcela jiný nádech a náplň než nyní vidíme zejména v obchodech kolem sebe. A to bychom chtěli u nás v muzeu ukázat." řekl ředitel pobočky Praha a náměstek GŘ Jiří Houdek.

Podle generálního ředitele NZM Praha Milana Půčka oslava Vánoc do tohoto muzea rozhodně patří. „Předmětem našeho zájmu je i český venkovský život a právě Vánoce jsou spolu s Velikonocemi obdobím, kdy můžeme nejvíce rozvinout náš koncept akcí, spočívajících v přímém kontaktu návštěvníka s konkrétními lidovými zvyky a obyčeji," říká ředitel Půček.

Součástí bude i doprovodný hudební program a možnost prohlédnout si unikátní výstavu Betlémů. Ochutnávky a prezentace výrobků tradiční vánoční kuchyně je pak každoročně na této akci samozřejmostí. Muzeum otevře své brány už v 10 hodin dopoledne a bohatý program by měl podle organizátorů skončit v 17 hodin.

Vstupné na akci zahrnuje také vstup do muzea a je na celý den sníženo na 30 Kč (pro děti), resp. 50 Kč pro dospělé. Mimo jiné si též můžete prohlédnout ojedinělou adventní výstavu betlémů – uvidíte to nejzajímavější z české betlémářské tradice.

Počátky Národního zemědělského muzea sahají do roku 1891. Jako samostatná instituce vzniklo Zemědělské muzeum až v roce 1918. Budova v Praze na Letné byla postavena v letech 1937-39 podle projektu architekta Milana Babušky. NZM Praha tvoří kromě jeho pražské centrály i pobočky ve Valticích, na zámku Ohrada u Hluboké na Vltavou, v Čáslavi a na zámku Kačina u Kutné Hory. Zřizovatelem NZM Praha je Ministerstvo zemědělství ČR.