TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Zpříjemněte si podzim festivaly v Amsterdamu, Basileji nebo Paříži

Zpříjemněte si podzim festivaly v Amsterdamu, Basileji nebo Paříži

marienthalausblick

Podzim přináší řadu akcí, které jsou věnovány nejen zábavě, ale hlavně jídlu a pití. S easyJet si můžete ochutnat některou z nich. Například v sobotu 29. října Messeglöckner kostela sv. Martina v Basileji ohlásí začátek největšího a nejstaršího „festu“ ve Švýcarsku ‒ Herbschtmäss. Začíná vždy poslední sobotu v říjnu a trvá dva týdny. Letos se koná již 546. ročník a bude prý delší o dva dny než obvykle, tedy do 15. 11.

Festivalem Herbschtmäss žije celá Basilej. V desítkách stánků budou nabízet svou produkci řemeslníci a farmáři, kuchaři a cukráři připraví spoustu tradičních dobrot a sladkostí a chybět nebude ani pestrý kulturní program. Určitě si nenechte ujít možnost ochutnat čerstvý bramborák, slaný koláč Kääskiechli, klobásy a švýcarské sýry. K tradičním pochoutkám Herbschtmässe patří sladkosti, třeba nadýchané vafle Rosechiechli, pražené mandle, perník nebo speciální kořeněný chlebíček Magenbrot.

Za 546 let se podoba Herbschtmäss hodně změnila. I když stále zůstává hlavně svátkem dobrého jídla, pití a lidového zábavy, přibývají stále nové akce, jako například koncerty hudby pro mladé nebo další atrakce pro děti. Souběžně se pořádají nejrůznější výstavy a prezentace. Letos má být prý zvlášť vydařený festival vína ‒ Basel Wine Fair ‒ který najdete na Messe Basel v hale číslo 2. Představí se na něm především domácí vinaři.

Mimochodem novou budovu Messe Basel, která byla dokončena v roce 2013 a patří k architektonickým skvostům města, se určitě vyplatí navštívit, protože tam budou i další zajímavé akce. Je celkem dobře dostupná pěšky z centra města, nebo z Münsterplatzu tramvají č. 6.

Kdo má rád pivo, může si zaletět do Amsterdamu. Od. 23. do 25. října se tam koná PINT Bokbierfestival. Jde od tradiční akci organizovanou již od roku 1978, při níž se holduje pivu bock. Letošním místem konání je Beurs van Berlage v centru města. Návštěvníkům, kterých se tu za 3 dny vystřídá až 12 tisíc, zde nabídenou 50 druhů točeného. Každý dostane u vchodu svou sklenici a pak může ochutnávat, kolik snese. V pojetí nizozemských pivovarníků

je bock svrchně kvašené pivo a právě na přelomu října a listopadu prý dosahují podzimní várky vrcholné kvality.

Další „fest˝ ocení milovníci sladkých potěšení. Od 28. října do 1. listopadu se koná v Paříži Le Salon du Chocolate. Místem konání je Paris Expo Porte de Versailles, kam se dostanete pohodlně metrem na stanici Porte de Versailles. Nemyslete si, že jde jen o nějakou výstavu pralinek. Program je nabitý k prasknutí. Kromě prezentací, ochutnávek a exhibicí mistrů se například můžete zúčastnit odborné konference. Pro děti bude připraven workshop, kde si mohou samy uvařit vlastní druh čokolády. V bohatě zásobeném knihkupectví vám nabídnou „čokoládové“ kuchařky i s podpisy jejich autorů, známých mistrů čokolády.