Evropa Evropa Vánoce na Kypru

Vánoce na Kypru

kyopr-01Kypr je klasickou destinací, která nabízí únik z ponuré evropské zimy. Na koupání to sice není, ale teplotní průměr kolem dvaceti stupňů je příjemnou změnou. I když občas zaprší, slunečných dnů je dost a svěží zeleň elé krajiny zato určitě stojí. Stejně jako možnosti, které tato sezóna nabízí.

Hotely zůstávají otevřeny a nabízejí více možností ubytování než v loňském roce, ale všechno je mnohem klidnější a pohodlnější než v létě. Ideální doba pro cyklistiku a pěší túry či golf, ale jak známo na Kypru si na svazích pohoří Troodos lze i zalyžovat. Oblíbeným zimním programem jsou wellnes aktivity a nezanedbatelným lákadlem zimní sezóny jsou výhodné nákupy, to vše v tradiční předvánoční atmosféře.

I když na Kypru nepatří Vánoce k největším svátkům a slaví se až po Novém roce, celý prosinec bude věnován vánočním programům jako všude v Evropě. Tak si návštěvníci

i Kypřané mohou například užít v Nikosii vánoční pantomimu Alladin či koledy v podání Kyperského symfonického orchestru, v Larnace pak velký vánoční průvod s maskami, alegorickými vozy a baletními vystoupeními či divadelní Kouzelný vánoční příběh.

A silvestrovské oslavy? V Larnace rozkrojí tradiční vánoční koláč primátor a pití pro všechny, kteří přijdou na hlavní náměstí bude zdarma.

K vrcholům zimní kulturní sezóny však bude patřit od 10. prosince světová výstava děl Edgara Degase. Zatímco v Londýně Degasovy baletky na plátnech tančí v Královské akademii, na Kypru bude tančit všech čtyřiasedmdesát bronzových soch v galerii Carob Mill v Limassolu.

Sochy zapůjčilo M.T.Abraham Centre for Visual Art nadaci Evagoras a Kathleen Lanatis. Všechny byly odlity z nedávno objevených originálních Degasových  forem a tak se bude moci nejen veřejnost, ale i odborníci seznámit s Degasovou technikou a řemeslnou zručností, které ho řadí spolu s Augustem Rodinem k největším sochařům své doby.

Autor:JH

kypr-6-300x240

kypr-5