TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Trojská botanická zahrada připravuje dvě velké vinařské akce.

Trojská botanická zahrada připravuje dvě velké vinařské akce.

vinice sv. klry s kapl

Ať už máte letos po dovolené, nebo se na ni teprve chystáte, v trojské botanické zahradě si v sobotu 28. července vychutnáte prázdninový den, jak se patří. Koná se tu totiž Festival jak víno, svátek všech milovníků vína, hudby i dobrého jídla. Od 10.00 do 19.00 hodin vás čeká nabídka nejen z místní vinice sv. Kláry, ale i z dalších vinařství Čech a Moravy.

Chybět nebudou ani exkluzivní vína maďarská, gruzínská, jihoafrická či kanadská. Chcete zkusit něco nového? Co třeba unikátní koktejly z vína? Festival nabídne i gurmánské zážitky. Vegetariáni si pochutnají v rostlinném bistru Botanická na talíři, chybět ale nebudou ani perfektní burgery s nejlepší houskou či výborné sýry. Dokonalý zážitek doladí tóny soulu, jazzu, swingu či reggae. Jste tuto sobotu mimo Prahu? Pak si do diáře zaznamenejte termíny 15. a 16. září, kdy se můžete těšit na oblíbené vinobraní sv. Kláry s nejkrásnějším výhledem na Prahu. Na obě akce platí zvláštní vstupné.

Letní prázdniny jsou obdobím plným zážitků a Botanická zahrada hl. m. Prahy rozhodně patří k místům, kde si můžete vychutnat léto plné pohody. Tuto sobotu to díky vinařskému Festivalu jak víno bude platit dvojnásob, těšit se můžete na gurmánský zážitek na pozadí kvetoucí zahrady. „Víno k trojské botanické zahradě neodmyslitelně patří, a to zejména díky zdejší památkově chráněné vinici sv. Kláry s tradicí pěstování vína už od středověku. Proto i část akcí, které pro veřejnot připravujeme, je určená milovníkům vína. Letos v létě je to jednak Festival jak víno, který se koná tuto sobotu, ale i tradiční vinobraní na vinici sv. Kláry v polovině září,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. 

Festival jak víno – ochutnej vinohrad

Přemýšlíte, kam se o víkendu vydat s přáteli? Piknik v trojské botanické zahradě ve stínu stromů a v náručí kvetoucích trvalek i letniček se stane zážitkem, na který budete dlouho vzpomínat. V sobotu 28. července vás navíc čeká příjemná hudba a možnost ochutnat vína z různých koutů naší země, ale i jiných částí světa. „Návštěvníci si budou moci vybírat z nabídky tradičních vinařství Čech a Moravy. Těšit se mohou mimo jiné na Vinařství Trávník a Modré vinařství z Mutěnic, Víno Hruška z Blatničky či Vinařství Hrozínek z Břeclavi.

Ty doplní například sicilská vína a pochutiny, unikátní červená, bílá i oranžová vína z Gruzie a další,“ zve Jakub Krutský, jeden z organizátorů akce Festival jak víno – ochutnej vinohrad.

Celou akci pořádá společnost Vinedom.com, jež nabízí skvělá vína z malých rodinných vinařství z jižní Moravy. Festivaly pořádá pokaždé na jiném místě v Praze a snaží se vybírat pro návštěvníky zajímavé lokality. V letošním roce zvolili vinici sv. Kláry v pražské Troji. „Na Festival jak víno pečlivě vybíráme pouze malá rodinná vinařství, jejichž vína běžně neochutnáte. Představujeme moderní vinaře odkazující na úctu k tradicím. Degustuje se ze skla, za tónů živé hudby, tentokrát v úžasném prostředí pražské vinice s majestátním výhledem na Prahu,“ dodává Jakub Krutský. Během festivalu budou probíhat komentované prohlídky vinného sklepa.

Díky hudebnímu doprovodu si budete moci také zatančit v rytmech Latinské Ameriky, jazzu či raggae, ale i oblíbených hitů posledních let. O chuťové buňky se postará rodinné občerstvení Gastro Myslivečkovi, Kaiser Franz se svými burgery a Cheese House s nabídkou sýrů, které budou k vínům perfektně ladit.

Na akci platí zvláštní vstupné: dospělí 200 Kč, děti, studenti a senioři 90 Kč. Cena zahrnuje vstup do vinice s možností prohlídky podzemí, vstup do botanické zahrady a skleníku Fata Morgana a stylovou skleničku s logem na degustaci pro starší 18 let. Sousedské ani jiné permanentky, včetně Trojské karty, se na tuto akci nevztahují. Během Festivalu jak víno nebudou platit ani běžné VIP vstupenky. Samoobslužné brány v průběhu festivalu nebudou v provozu.

Vinobraní sv. Kláry se blíží

Milujete víno? Pak si 15. a 16. září nenechte ujít vinobraní v prostředí historické vinice sv. Kláry s jedinečným výhledem na panoráma Prahy. Po oba víkendové dny se od 11.00 do 19.00 představí vinařská produkce jak místní, tak i dalších vinařství z Čech a Moravy. Ochutnáte například vína z Vinařství Vondrák, Vinařství Konečný, Vinařství Maděřič, Pavel Binder a mnohých dalších. Chybět nebude ani burčák a letošní novinka – perlivá vína vyrobená z hroznů sklizených na vinici sv. Kláry.

I letos se vinicí sv. Kláry a Ornamentální zahradou ponesou tóny jazzu, country, ale i rokenrolu, boogie-woogie a blues. Program je připraven také pro děti, které se mohou těšit na dětský koutek plný zábavy a divadélko. Zájemci si během komentovaných prohlídek budou moci prohlédnout zázemí výroby vína v místním vinném sklepě. I na tuto akci bude platit zvláštní vstupné.

Kalendář akcí Botanické zahrady Praha červenec – září 2018

Výstava afrických soch

19. 6. – 30. 9.

Venkovní expozice, Stráň, výstavní sál

Letošní léto patří africkému umění a kultuře. Těšit se můžete na výstavu afrických soch i na doprovodný program. Výstava je prodejní.

Děti a život v Tengenenge

21. 6. – 31. 8.

9.00–20.00 Výstavní sál

Výstava fotografií Jany Sandner, která navštívila Tengenenge s cílem poukázat na vesnici, kde vzniká většina soch vystavených v Botanické zahradě Praha.

Procházky zahradou s odborníkem

vybrané soboty, 14.00 a 16.00

Venkovní expozice

4. 8. Alena Nováková – Letničky jižní Afriky AJ

18. 8. Klára Lorencová – Z Ameriky do naší kuchyně – užitkové rostliny Nového světa AS

8. 9. Martin Beránek, Vlaďka Egertová – Vinice sv. Kláry AJ

6. 10. Petr Hanzelka – Podzimní záhonové trvalky a okrasné trávy AJ

13. 10. Tomáš Vencálek – Javory, podzimní barvy AJ

(Pozn.: AS – sraz u pokladny v ul. K Pazderkám, AJ – sraz u pokladny v ul. Nádvorní)

Sochařský workshop

4. – 5. 8.

Venkovní expozice, Stráň

Víkendový sochařský workshop je určený těm, kdo si chtějí zkusit vytesat svou vlastní sochu. Za poplatek budou mít účastníci k dispozici materiál, základní nástroje a odborné vedení. Workshop organizuje Ateliér AfrickéSochy.cz. Objednání nutné na tel.: 777 935 970 nebo e-mailu: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Uzavření skleníku Fata Morgana

6. – 17. 8.

Skleník Fata Morgana bude z technických důvodů uzavřen.

Děkujeme za pochopení.

Malování s Lucií Crocro

11. 8., 8. 9.

14.00–17.00

Ornamentální zahrada

Dříme ve vás umělecký duch? Probuďte jej pod vedením akademické malířky Lucie Crocro na uměleckém kurzu pod širým nebem v trojské botanické zahradě.

Klára slaví svátek

12. 8.

Vinice sv. Kláry

Piknikový den na vinici sv. Kláry. Kde jinde a čím jiným připít Kláře v její sváteční den než vínem z vinice sv. Kláry?

Vinobraní sv. Kláry 15. – 16. 9.

11.00–19.00

Vinice sv. Kláry

Milovníci vína by si v diáři měli poznamenat zářijový termín, kdy jedna z nejstarších vinic v Praze ožije oslavou sklizně. Vinobraní sv. Kláry představí vinařskou produkci jak místní, tak i dalších vinařství z Čech a Moravy. Chybět nebude ani doprovodný hudební program. Zaposlouchejte se se sklenkou v ruce do tónů folku, typických cimbálovek či jazzu, a to jak na samotné vinici, tak v rozkvetlé Ornamentální zahradě.

Dýňový podzim 22. 9. – 21. 10. Ornamentální zahrada

Podzim je nejbarevnější období roku. Příroda má svoji škálu barev, kterou nedokáže namíchat žádný malíř, a botanická zahrada vám tuto paletu přiblíží na již třinácté výstavě dýní. Kromě ukázek kultivarového sortimentu tykvovitých rostlin se již tradičně můžete těšit na bohatá aranžmá z dýní.

Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete na www.botanicka.cz. Změna programu vyhrazena.

Kořeny osobností

Dlouhodobý celoroční projekt v areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy

Více než osm desítek osobností poctilo v uplynulých devíti letech Botanickou zahradu hl. m. Prahy svou návštěvou, aby podpořily projekt Kořeny osobností, v jehož rámci dochází ke spojení vzácného přírodního bohatství s těmi největšími postavami současného světa. Projekt má připomínat budoucím generacím nejen jedinečné dědictví přírody, ale také to nejlepší, co dokázal člověk, ať již v oblasti kulturní, sportovní, či vědecké.

Slavné osobnosti, které se na projektu Kořeny osobností podílejí, patří k těm, ke komu s úctou a obdivem vzhlížíme, stejně jako s respektem vnímáme krásu přírodního dědictví pražské botanické zahrady. Pro děti je hrdinou Hurvínek či postava Krtečka, pro sportovní fandy Josef Masopust nebo Pavel Nedvěd, pro jiné spisovatel Ivan Klíma, režisér Miloš Forman či architektka Eva Jiřičná a řada dalších. Všechna tato velká jména budete mít možnost na Stezce osobností potkat a díky nim s celou svou rodinou formou jedinečného zážitku poznat

a obdivovat poklady rostlinné říše. Prostřednictvím projektu Kořeny osobností si totiž svou cestu k vzácným rostlinám a stromům najdou děti i jejich rodiče.