Evropa Evropa Tip na výlet: Hrad Marksburg

Tip na výlet: Hrad Marksburg

marksburg-castleNa dohled přes řeku Rýn se majestátně tyčí skutečný skvost - hrad Marksburg. Jeho architektonický charakter reprezentuje vývoj stavitelství trvající více než 700 let: impozantní stavbě nechybí cimbuří, hradby, bašta ani hradní příkop. Ve středověku bylo opevnění hradu postupně zesilováno a doplněno střelnými zbraněmi, díky nimž nebyl hrad nikdy dobyt.

V dobách míru býval Marksburg využíván jako státní věznice, od roku 1930 je pak sídlem Německého spolku hradů. Stavba je zároveň pod ochranou UNESCO.

Historie hradu Marksburg se datuje do 12. století, kdy historické prameny zmiňují svobodné pány z Brubachu. Přestože první dochované zmínky o hradu jsou až z roku 1231, museli to být právě páni z Brubachu, kteří postavili dolní část hradu.

Románský hradní komplex byl vystavěn pány z Eppsteinu, kteří patřili mezi nejmocnější rodiny té doby.

V roce 1283 hrad koupil hrabě Eberhard II. z Katzenelnbogenu. Hrabata z Katzenelnbogenu postavila gotickou část hradu Marksburg a dala mu tím jeho nynější podobu.

Když poslední hrabě z Katzenelnbogenu v roce 1479 zemřel, hrad přešel skze sňatek s dědičkou Annou na lankhraběte Hessea. Hrad Marksburg byl přestavěn na pevnost s hradbami a dělostřeleckými bateriemi.

Když se Německá říše rozpadla v roce 1803 přešel hrad do rukou vévodů z Nassau. Během tohoto období sloužil jako domov pro zraněné vojáky a také jako státní vězení.

Po Rakousko – pruské válce převzali v roce 1866 hrad Prusové. V roce 1900 koupil Marksburg Německý spolek hradů s pomocí císaře WilheIma II za symbolickou cenu 1 000 zlatých marek. K odkupu hradu došlo na základě iniciativy profesora Boda Ebhardta, dvorního berlínského architekta, který poté vedl jeho rozsáhlou rekonstrukci.

Více informací na www.marksburg.de, www.braubach.de

marksburg-castle