Evropa Evropa Tip na dovolenou - rakouské městečko Mariazell

Tip na dovolenou - rakouské městečko Mariazell

7

Městečko Mariazell a jeho okolí nazývané Mariazeller Land je jedním z nejúžasnějších turistických míst v Rakousku. Leží v oblasti severních Vápencových Alp (Türnitzer Alpen) ve spolkové zemi Štýrsko u hranic s Dolním Rakouskem. Nabízí návštěvníkům nádhernou přírodu, desítky kilometrů značených turistických tras, cyklostezky, zábavní parky, koupání v čistém jezeře, atraktivní sporty, historické památky a - protože leží v Alpách - v zimě upravené sjezdovky a běžecké tratě.

Samotné město Mariazell je celkem malé, ale je proslulé jako nejznámější mariánské poutní místo ve střední Evropě. Legenda vypráví, že sem na začátku 12. století přišel benediktinský mnich Magnus, aby pozdvihl duchovní život obyvatel a přinesl si sošku Panny Marie z lipového dřeva. Modlitba k Panně Marii mu pomohla v těžkém putování, když se na její přímluvu rozestoupily skály. Mnich zde potom vystavěl dřevěnou kapli.

Později byl na tomto místě zbudován gotický kostel, který byl v 17. století přestavěn do barokního stylu. Architektonickou zajímavostí je, že zůstala zachována původní gotická věž a k ní byly přistavěny dvě věže barokní. Kostel byl povýšen na baziliku roku 1907. Mariazellská bazilika je navštěvována poutníky zblízka i zdaleka, z Čech se sem pořádají poutní výpravy již od druhé poloviny 17. století.

Kromě návštěvy baziliky stojí za zhlédnutí mnoho dalších turisticky významných cílů ve městě i v okolí. Například Muzeum tramvají, které se nachází u nádražní stanice úzkorozchodné dráhy Mariazellbahn a vede z něj trať k jezeru Erlaufsee. Toto jezero se rozkládá uprostřed lesnaté horské krajiny a pyšní se tyrkysově čistou vodou. Část břehu je upravena jako veřejné koupaliště s písečnou pláží a zájemcům o potápění je k dispozici potápěčské středisko. K jezeru se dá dojít i pěšky po turistické značce, procházející náměstím v Mariazellu.

Přímo z centra města se můžete nechat vyvézt kabinovou lanovkou do střediska Mariazeller Bürgeralpe. To je v zimě vyhledávaným lyžařským centrem se středně obtížnými sjezdovkami a v letní sezóně výchozím bodem mnoha značených turistických tras.

U horní stanice lanovky se nachází přírodní park Erlebniswelt Holzknechtland, který přibližuje svět dřevařů z dob minulých. Zvláště děti tento zábavný i naučný park ocení. Mohou si - formou hry - vyzkoušet práci dřevorubců a např. samostatně pracovat na strojích poháněných vodou. Zájemci se naučí vyřezávat různé motivy ze dřeva a kůry. Pro zvídavé jsou připraveny kvízy s přírodními exponáty, ve kterých si ověří znalosti lesních stromů a života v lese. Na naučné stezce je nespočet domečků s pohyblivými mechanickými figurkami dřevařů, které zaujmou děti i dospělé všech věkových kategorií.

Nechybí zde ani velké hřiště s prolézačkami, houpačkami, skluzavkami – vše převážně v dřevěném provedení. Další součástí střediska jsou dvě horská jezera s průzračnou vodou. Na jednom z nich je ukotveno pódium, na kterém se konají koncerty, druhé je rájem pro milovníky adrenalinových vodních sportů. Můžete si zde vyzkoušet rychlojízdu na nafukovacím člunu taženém na laně, paddleboarding či wakeboarding. Kolem jezer je vedena malá železnice a při jízdě v dřevařském vláčku si prohlédnete okolí. Ani batolata se v Holzknechtlandu nebudou nudit, zabaví se v dětských koutcích s dřevěnými hračkami.

Občerstvení na vás čeká v restauraci s místními specialitami či v bufetu. Doporučujeme např. Käserösti – opečené placičky z brambor a sýra. Na dálku voní medové perníčky vyrobené podle originálního receptu mariazellské pekárny.

A co ještě můžete zažít v okolí Mariazellu? Třeba rafting na horním toku jedné z nejkrásnějších řek Rakouska - řeky Salzy. V peřejích mezi vápencovými soutěskami budete výskat nadšením.

Mariazell se dotkne vašeho srdce a na zde prožité chvíle budete dlouho vzpomínat.