TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Švábská Alba: Na návštěvě u Lvího muže v jeskyních z doby ledové

Švábská Alba: Na návštěvě u Lvího muže v jeskyních z doby ledové

-004

Túry uprostřed pohoří Švábská Alba na jihu Německa jsou jako stvořené pro zapálené historiky. Nedaleko města Ulm se totiž skrývá na dva tisíce jeskyní, ve kterých jako by se zastavil čas. A rozhodně ne nedávno, ale rovnou před 40 000 lety, kdy byla většina z nich obývána našimi pravěkými příbuznými.

Šest lokalit se v červenci dokonce dočkalo ocenění v podobě zařazení na seznam světového dědictví UNESCO.

Těchto šest jeskyní, které se krčí v údolích Lonetal a Achtal, si rozhodně nemůže stěžovat na nezájem archeologů. Ti místo objevili už před více než sto lety a neopustili ji dodnes. A není divu! Ukázalo se, že pro prvního moderního člověka to byla jedna z nejpopulárnějších oblastí v celé Evropě.

Díky tamějším zajímavým nálezům nám jeskyně zase o kousek pomohly poodhalit tajemství života pravěkých obyvatel. Právě v jedné z nich totiž odborníci objevili například nejstarší známý hudební nástroj. Kdo by tipoval, že je to flétna, měl by pravdu. A ještě lepší je, že se tu nenašla jen jedna, ale jeskyně jich skrývala hned osm.

Mezi dalšími nálezy vynikají složitější šperky nebo přes padesát uměleckých děl, jako jsou figurky vyřezávané z kamene, kosti nebo slonové kosti. Dokonce tu archeologové objevili i nejstarší známé umělecké dílo: figurku Lvího muže, kterou ze slonoviny vyřezal šikovný pravěký umělec. Pověstnou třešinkou na dortu je pak krásně dochovaná šesticentimetrová postavička Venuše.

Archeologické nálezy mohou návštěvníci obdivovat v muzeích po celé spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Některé jsou dokonce dostupné online v podobě velmi realistických 3D modelů. Zájemci si je mohou prohlédnout na internetových stránkách www.iceageart.de.

Šest jeskyní ve dvou údolích

Geißenklösterle

Jeskyně ležící 60 metrů nad hladinou řeky Ach je v podstatě pozůstatek velké skalní formace, která se zřítila už během doby ledové. Dodnes se ale dochovala chodba, která kdysi pravděpodobně tvořila původní vchod do jeskyně. Své místo v seznamu UNESCO si jeskyně zajistila právě nálezem umně vyrobených fléten.

Hohle Fels

7 metrů nad řekou Ach se otevírá vstup do jeskyně Hohle Fels. Po průchodu 30 metrů dlouhou vstupní halou a následně desetimetrovým koridorem se návštěvníci dostanou až do nitra samotné jeskyně. Tato sluj byla domovem nejstarší dochované ženské figurky Venuše.

Sirgenstein

Poslední jeskyně ze seznamu UNESCO, která leží v údolí řeky Ach, nese jméno Sirgenstein. Ještě před vstupem, který se rozevírá 35 metrů nad údolím, se rozprostírá

asi 14 metrů široké prostranství. Samotné útroby jeskyně pak tvoří kupolovitá hala, na kterou pravděpodobně navazují další chodby.

Vogelherd

Jeskyně Vogelherd, která se zařezává ve výšce 20 metrů do skalního masivu nad údolím řeky Lone, poskytuje krásný výhled do okolí. Padesátimetrová jeskyně je přístupná dokonce ze dvou stran – z jihu a jihozápadu. Menší skulinka se otevírá i na sever, ta je ale nepřístupná.

Hohlenstein Stadel

Ve výšce 5 metrů nad údolím Lonetal se nacházejí jeskynní dvojčata, dvě sousední jeskyně - Bärenhöhle a Stadel - v jednom skalním masivu. Zatím sice neexistují důkazy, které by datovaly umění z jeskyně Bärenhöhle, nicméně sousední Stadel je jedním z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v oblasti. Soška stojícího muže se lví hlavou, která byla nalezena právě tady, dokonce dala jméno jedné části této jeskyně: Komnata Lvího muže.

Bockstein

Také v tomto případě se nejedná o osamělou sluj, ale rovnou o celý komplex jeskyní zasazený do východního úbočí údolí řeky Lone. Z výšky 10 metrů nad údolím je nejen krásný výhled, ale tato skalní soustava představuje i jedno z nejzásadnějších nalezišť z dob slavných neandrtálců.

Švábská Alba

Pohoří ležící na jižním okraji Německa se jinak nazývá také Švábská Jura. Táhne se spolkovou zemí Bádensko-Württembersko směrem na severovýchod od Bodamského jezera, jižním cípem ale zasahuje i na území Švýcarska. Jeho nejvyšší bod Lemberg se vypíná do výšky 1 015 metrů nad mořem. Horský masiv právem patří mezi vyhledávané oblasti nejen mezi turisty a obdivovateli přírody, ale i mezi kulturními nadšenci a v neposlední řadě také profesionálními i amatérskými historiky a archeology. Více informací o oblasti najdete na internetových stránkách www.schwaebischealb.de nebo na www.geopark-alb.de.