Evropa Evropa Rozmanitá sněhová kouzla v Salcbursku

Rozmanitá sněhová kouzla v Salcbursku

01Když se začnou na konci podzimu snášet z nebe první vločky, prochází Salcbursko okouzlující proměnou. Z horských pastvin a svahů se stávají sjezdovky světových pohárů a horské vesničky se mění na světoznámá zimní letoviska. Milovníci zimních sportů nadšeně nazouvají lyže, běžky nebo turistické boty a vydávají se prozkoumávat jednu z nejrenomovanějších rekreačních oblastí v srdci Alp.

Jistota sněhu je zaručena díky vysokohorské poloze a k požitku z více než 2000 kilometrů sjezdovek přispívají moderní lanovky a vleky. Přátelská pohostinnost, rozmanitý výběr ubytování, útulné chalupy a výhody Super Ski Card, to vše dělá z dovolené v Salcbursku nezapomenutelný zážitek.

Po stopách salcburských lyžařských hvězd

Marlies Schild a Marcel Hirscher dokazují, že talent, pevná vůle a nejlepší tréninkové podmínky představují optimální kombinaci pro zdolání samého vrcholu Světového poháru v alpském lyžování. Není velkým překvapením, že ty nejlepší lyžařky a nejlepší lyžaři světa pocházejí právě ze Salcburska. Marlies Schild trénuje nejraději v lyžařském regionu Hochkönig. Základna Marcela Hirschera je lyžařská oblast Dachstein-West. Zde má jeho otec lyžařskou školu, ve které se zaměřuje především na freeride. Také rodina Marlies Schild provozuje v Saalfeldenu speciální campy a kurzy.

Více než 120 lyžařských škol s téměř 2000 nejlépe vyškolenými instruktory lyžování a snowboardingu se v Salcbursku stará o to, aby se zájemci zábavnou formou naučili lyžovat, nebo aby se v lyžování ještě více zlepšili. Rakouské lyžařské školy jsou světoznámé svou dokonalou přípravou instruktorů a precizností. Jejich kurzy mohou být individuální nebo skupinové a jsou různorodě zaměřené. Některé například na lyžaře 50+, na ty, kteří na lyžích dlouho nestáli nebo na mladé zájemce. V takzvané New School se naučí triky na sjezdovce, skoky nebo se vydají s instruktorem za freeridem. Všichni snowboardoví instruktoři v Salcbursku mají státní zkoušky a kvalifikaci.

Super lyžování na sjezdovkách a útulné bydlení

Sportovci mají v Salcbursku k dispozici více než 2200 nejlépe upravených kilometrů sjezdovek, 2200 kilometrů běžkařských tratí, 36 vysokohorských tratí ve výšce nad 1000 metrů a více než 560 nejmodernějších vleků. V zimních letoviskách 22 lyžařských regionů je každoročně investováno do nového vybavení. Díky tomu se mohou návštěvníci těšit například na noční lyžování na osvětlených sjezdovkách.

Nejdelší z nich se nachází v Bad Hofgasteinu, je 8 kilometrů dlouhá s 1440 výškovým rozdílem. Investováno bylo také do Snowparků a nových freeridových tratí. Více než 1750 kilometrů sjezdovek je možné uměle zasněžovat, což odpovídá zhruba 87 procentům sjezdovek. Na více než 400 chalupách a v horských restauracích mají hosté možnost poznat salcburskou pohostinnost a kuchařské umění.

Za vyzkoušení stojí také trasa Via Culinaria se svou zážitkovou trasou pro milovníky dobrého jídla a pití. K renomé Salcburska dále přispívá také rozmanitá nabídka paušálů, moderní infrastruktura, vysoký komfort a záruka dobrých sněhových podmínek. Každý má možnost vybrat si ubytování podle svých přání, ať z pětihvězdičkových luxusních wellness hotelů, malebných horských chalup nebo romantických farem.

Oblíbené sporty

Nordic Fitness, Nordic Walking nebo Nordic Cruising. V Salcbursku se dají všechny tyto sporty provozovat v idylické a překrásné přírodě. A co teprve při klasické jízdě na běžkách na více než 2200 kilometrech tratí nebo při turistice díky 2600 kilometrům turistických tras!

Mezi turisty v Salcbursku je oblíbený také Nordic Cruising nebo výpravy na sněžnicích a túry s lyžemi. Kromě zimních sportů je zde možné vyzkoušet také aktivity, které zaručeně zvednou adrenalin, jako například airboard, zorbing, snowtubing nebo snowkite.

Horolezce jistě potěší rozmanité možnosti lezení v ledu, ať již na zamrzlých ledopádech nebo uměle vytvořených ledových věžích. Opravdovým adrenalinovým zážitkem je pak nejdelší a nejrychlejší lanová skluzavka Flying Fox XXL v Leogangu. V Brambergu na Wildkogelu je oblíbenou atrakcí 14 kilometrů dlouhá sáňkařská dráha, která patří k nejdelším na světě. Kromě toho se zde nachází dalších 120 sáňkařských drah a 68 míst, kde je možné bruslit.

www.nordicsports.salzburgerland.com

02