TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Region Zell am See – Kaprun: to nejlepší z Alp

Region Zell am See – Kaprun: to nejlepší z Alp

aussenansicht

Proslulý lyžařský region Zell am See – Kaprun patří k nejatraktivnějším rakouským destinacím. Návštěvníky láká okouzlující zimní krajina, lyžařský ráj se skvělou infrastrukturou pro všechny zimní sporty a bezprostřední blízkost ledovce Kitzsteihnorn.

Jedním z rakouských lyžařských evergreenů je oblast v okolí jezera Zeller See. Přímo nad ním vyčnívá protáhlý hřeben Schmittenhöhe s nadprůměrně rozmanitými terény a o kus dál se tyčí Kitzsteinhorn s přehledným a poněkud plošším ledovcem.

Od roku 1966 jsou obě střediska Zell am See a Kaprun spojena a vystupují pod názvem „Zell am See – Kaprun“. K výběru jsou 3 lyžařské lokality, se sjezdovkami zahrnujícími všechny stupně obtížnosti. Kitzsteinhorn je spojený s Vysokými Taury (Hohe Tauern), má ledovec, a je tak stoprocentní zárukou sněhu. Schmittenhöhe leží přímo před branami Zell am See a láká svou univerzálností. Maiskogel je se svými mírnými sjezdovkami vhodný pro rodiny s dětmi a nachází se přímo v Kaprunu. Návštěvníci si tedy mohou vybrat ze tří lyžařských oblastí s celkovou délkou sjezdovek 138 km. Pro lyžaře, kteří se chtějí přemísťovat mezi Zell am See a Kaprunem je tu k dispozici skibus.

Schmittenhöhe

Schmittenhöhe je hora a stejnojmenný lyžařský areál, patřící k Zell am See. Nabízí 77 km sjezdovek, z toho je 29 km mírně až středně těžké obtížnosti. Přímo z centra stoupá na zalesněný hřeben Schmittenhöhe kabinková lanovka, využívanějším nástupním bodem je ale kabinka Areitbahn v sousedním Schüttdorfu anebo TrassXpress, u nichž jsou i kapacitní parkoviště.

Na samotném vrcholovém hřebeni dominují pohodlné a přehledné modré tratě. Jedním z nejhezčích sjezdů je dlouhá a ve spodní pasáži svižná červená do Schüttdorfu, nejnáročnější pak ocení členité, ale rychlé černé tratě spadající lesem do údolí Schmittental.

Odtud vyjíždí lanovky jak zpět na vrchol, tak do oblasti Sonnkogelu. Kratší modré až červené sjezdy vedou ze Schmittenhöhe po odvrácené straně hřebene a je tu i několik freeridových možností v řídkém lese. Vesměs příjemně červené sjezdy křižují i jižní svah Sonnkogelu, kam se z hlavního vrcholu dostanete cik-cak anebo přímou visutou kabinou ze Schmittentalu. V chladných zimách se dá plnohodnotně sjíždět až do údolí, kam vedou ty nejatraktivnější tratě s převýšením přesahujícím 1000 m. Při oblevách anebo v pozdějším jaru se pak čím dál více lyžařů přesouvá na ledovec.

Kitzsteinhorn

Nejčernější den v moderních dějinách Kaprunu má datum 11. listopad 2000. V tunelu dlouhém přes tři kilometry, kterým se lyžaři vyváželi z údolí nahoru na ledovec, začalo hořet a o život přišla drtivá většina pasažérů, přesně 150 lidí.

Mnozí tehdy prorokovali, že tak strašná tragédie naruší lyžařský provoz v Kaprunu na dlouhá léta, ne-li navždy. Sezona následující po tragickém požáru byla katastrofální, emocionálně i ekonomicky. Všichni měli strach, co bude dál: hoteliéři, restaurace, všichni, kdo se tu turistikou živí. Od té doby naštěstí počty návštěvníků už jen rostou.

Nahoře na ledovci dnes není po tragickém neštěstí ani stopa a lyžařský byznys opět běží jako dobře namazaný stroj. Nabídka sjezdovek je slušná, převládají, jak je v podobných polohách zvykem, hlavně široké červené tratě.

Převýšení mezi nejnižším a nejvyšším "lyžobodem" areálu je 950 metrů, což je víc než slušné, pustit se můžete i do volného terénu. Nad tím vším ční charakteristický jehlan hory Kitzsteinhorn (3 203 m), která dala lyžařskému areálu i jméno. Kaprunský ledovec zkrátka osloví dobré lyžaře i ty, kteří vyhledávají spíše snazší terény.

V létě roku 2011 přibyla na Kitzsteinhornu milovníkům dalekých rozhledů ještě jedna atrakce. Na druhé straně úpatí skalnaté pyramidy se totiž otevřela další vyhlídková plošina nazvaná Nationalpark Gallery. Průchod k ní jistí několik set metrů dlouhý tunel. Odtud se rozprostře panoráma jižním směrem, tedy do oblasti Národního parku Hohe Tauern. Mezi vrcholy v zorném poli bude i nejvyšší rakouská hora Grossglockner (3 797 m).

Tip na ubytování: TAUERN SPA

Nový lázeňský areál a hotelu TAUERN SPA KAPRUN na úpatí Kitzsteinhornu je ideální pro rodinnou dovolenou v Rakousku. Myšlenka Základního tábora (Base Camp) byla základem celé koncepce resortu. Všichni si tu totiž přijdou na své.

Děti budou nadšeni v dětském světě „Kidstein“, kde je stále co objevovat a prozkoumávat. Ve vodním světě „Kidsteinu“ se nacházejí hned 3 klouzačky. A kromě toho je ve venkovním vodním parku potok, dětský bazén a bazén pro větší děti. Dospělí se uchýlí do lázní pro dospělé, kde mohou v klidu relaxovat.

RESORTHOTEL****

Součástí lázeňského areálu je zajímavě architektonicky řešený, čtyřhvězdičkový hotel RESORTHOTEL. Hotelovým hostůj je vyhrazen wellness areál Panorama SPA, jehož pozoruhodný, prosklený Skylinepool v horním poschodí nabízí dechberoucí výhledy na okolní svět třítisícovek. Ve vzdušných výškách lze plavat proti grandióznímu horskému panoramatu, kdy vodní hladina přechází přímo v nebe. Samozřejmě nechybí panoramatické sauny, parní lázně, nejrůznější vířivky a odpočívárny.

www.tauernspakaprun.com

Užitečné weby

www.zellamsee-kaprun.com

www.kitzsteinhorn.at

www.kaprun.at