Evropa Evropa Řecko v loňském roce navštívilo o 14,6 % více turistů z Evropy.

Řecko v loňském roce navštívilo o 14,6 % více turistů z Evropy.

isla saona

V návaznosti na shodu zemí EU s Tureckem na návrhu dohody o migraci, by nelegální migranti měli být vraceni z řeckých ostrovů zpět do Turecka přibližně od dubna. To by značně pomohlo ostrovům, které jsou uprchlickou krizí nejvíce zasaženy - Kos, Samos, Chios a Lesbos. Pokud proces navracení bude fungovat dle předpokladů, budou tyto ostrovy již bez uprchlíků a turisté nebudou mít důvod obávat se dovolené ve zmíněných destinacích.

Řecko se skládá přibližně z 3 tis. ostrovů, z nichž naprosté většiny se netýkají medializované problémy s nelegálními imigranty. Pokles zájmu českých turistů byl zaznamenán pouze u ostrovů nejblíže turecké hranici - Kos, Lesbos či Samos - a to v desítkách procent. Nicméně na těchto ostrovech jsou uprchlíci koncentrováni v táborech a v řádu několika dnů jsou převáženi na pevninu. Vysoký zájem Čechů je naopak o západní ostrovy - Kréta, Zakynthos, Korfu a pevninskou část Chalkidiki.

Do Řecka vycestuje na dovolenou okolo 300 tis. občanů ČR. Řecko je tak pro Čechy nejoblíbenější leteckou destinací. Nejdůležitějším zdrojovým trhem je pro Řecko Evropa. Evropští návštěvníci tvoří 88,4 % příjezdů nerezidentů do Řecka. Navzdory negativní mediální kampani ohledně vystoupení Řecka z eurozóny a uprchlické krize, činil nárůst počtu příjezdů z evropských zemí 14,6 %, zejména z Německa (+ 11,6 %), Velké Británie (+ 10,3 %) a z Bulharska (+ 7,8 %). Za rok 2015 zaznamenalo Řecko celkový nárůst počtu příjezdů o 6 % ve srovnání s rokem 2014.

Začátkem března vyhlásila alternativní ministryně cestovního ruchu Elena Kountoura nový akční plán pro cestovní ruch, který obsahuje mimo jiné speciální propagaci ostrovů Kos, Samos, Chios a Lesbos, které jsou pod tlakem migrační vlny a projekt zavedení webových kamer, jejichž prostřednictvím potenciální turisté uvidí v reálném čase, co se děje v oblíbených turistických letoviscích.

Kateřina Petříčková, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)