Evropa Evropa Působivé výhledy podél cest vedoucí alpskými průsmyky

Působivé výhledy podél cest vedoucí alpskými průsmyky

image002
1. la vinyeta

Není nutné vylézt vždy až na vrchol hory, abychom spatřili nádherné výhledy na horskou krajinu. Údolí Haslital a region Jungfrau ohromí cestami vedoucími podél alpských průsmyků. Oběma rozmanitými regiony kantonu Berner Oberland se vinou dech beroucí panoramatické trasy a pěkné silničky, které slibují nádherné výhledy.

Jedinečný horský svět impozantních ledovců, hlubokých roklí a malebných vesniček má své kouzlo. Díky mnoha autobusovým zastávkám zde lze kombinovat vysokohorskou turistiku a pohodlné cestování autobusy. Horské silnice v Haslitalu a regionu Jungfrau jsou lemovány mnoha výletními cíli, které stojí za návštěvu.

Na cestě za švýcarskými průsmyky a jejich historií

Sustenský průsmyk, jeden z nejpopulárnějších švýcarských průsmyků, byl v Alpách otevřen v roce 1945. Jednalo se o vůbec první průsmyk, které byl postaven výhradně pro automobilový provoz. Tento konstrukčně jedinečný průsmyk otevírá své brány každý rok v červnu. Cesta nabízí úžasné výhledy na údolí Gadmen a jeho tradiční domy.

Známý je rovněž Grimselský průsmyk, který byl využíván k přechodu Alp již za dob starých Římanů. Slavným se stal na konci 19. století, kdy do této oblasti přicházelo mnoho vědců s cílem zkoumat zdejší krajinu a její ledovce. Mezi turisty je velice oblíbená místní zubačka, postavená již v roce 1888.

Turisty vyveze do 1008 metrů nad mořem až na vrchol průsmyku Brünig. Vysokohorský průsmyk Grosse Scheidegg (1962 m.n.m) je významným spojovacím článkem mezi Grindelwaldem v oblasti Jungfrau a Meiringen v regionu Haslital. Známým průsmykem je rovněž Kleine Scheidegg (2 061 m.n.m.), odkud je možné podniknout výlet na Jungfraujoch, nejvyšší místo v Evropě, kam vedou železniční koleje. Jak v zimě, tak v létě mohou návštěvníci obdivovat krásu majestátných ledovců z vyhlídkových plošin, z ledového paláce či přímo z ledovce Aletsch.

Nezapomenutelné výhledy z pohodlí sedadla autobusu

Okružní jízdy typickým švýcarským žlutým autobusem zpravidla vedou přes tři nebo čtyři průsmyky. Například linka Grimsel-Nufenen-Gotthard-Sustenpass slibuje ryzí romantiku horských pastvin. Během jednodenní okružní jízdy překoná 8 000 výškových metrů. Malebná je zejména cesta podél průsmyků Susten-Furka-Grimselpass a Grosse Scheidegg-Susten. Výlet z Grindelwaldu přes Grosse Scheidegg do regionu Jungfrau nabízí nezapomenutelná panoramata, a to zejména díky unikátní flóře a fauně. Cesta přes vesničku Schwarzwaldalp podél magického údolí kolem ledovce Rosenlaui vede přímo do Haslitalu. Na jakékoli trase budete obklopeni impozantní krajinou alpských hor v oblasti Berner Oberland.

Nádherné výletní cíle i ohromující vyhlídkové plošiny

Kdo by se chtěl za přírodními krásami a dalšími zajímavostmi vydat raději pěšky, může cestou na kterékoli z mnoha zastávek vystoupit a sám se vydat na túru do hor. K hlavním turistickým lákadlům patří Aarská soutěska nedaleko vesnice Innertkirchen. Nabízí se tu vskutku mystický zážitek. Tající voda z ledovce se propracovala až 200 m hluboko do skály. Další zastávkou přes průsmyk Grimsel by rozhodně měl být Grimselwelt.

Pro turisty jsou připraveny informace o vodní energii, vodopádech i o horských jezerech a přehradách. Grimselwelt je považován za jakýsi vodní zámek Švýcarska a za místo, kde se můžeme dozvědět vše o elektřině a její výrobě.

Adrenalinovým zážitkem je jízda Gelmerskou lanovkou, která je nejstrmější pozemní Lanovou dráhou v Evropě. Na některých úsecích dosahuje stoupání až 106 %. Dále lze pokračovat po stopách dávných obchodníků. Právě tato trasa byla považována za důležitou obchodní cestu před vynálezem parních vlaků. Na nejvyšší položené rašeliniště v Evropě se snadno dostanete díky autobusu z vesnice Meiringen.

Mezi turistická lákadla v oblasti Hasliberg patří panoramatická otočná restaurace Alpen tower, odkud se naskytne fantastický výhled na kvetoucí alpské louky i zasněžené vrcholky hor. Za návštěvu rozhodně stojí také nová vyhlídková plošina na Harder Kulmu v blízkosti městečka Interlaken. Vyhlídka "Zwei-Seen-Steg" (Lávka dvou jezer) nabízí návštěvníkům jedinečný výhled na vrcholy Eiger, Mönch a Jungfrau a jezer Thun a Brienz.

Turisté, kteří navštíví švýcarské Alpy v létě 2014, se mohou vůbec jako první na světě těšit z nové vyhlídkové plošiny SKYLINE WALK. Plošina vede přes propast a umožňuje pohled do bezedné hlubiny i na okolní horská panoramata. Na hoře Schilthorn je umístěna také otočná restaurace Piz Gloria, interaktivní výstava Jamese Bonda – BOND WORLD 007 a vyhlídka Piz Gloria.

Rozkvetlé vyhlídky nabízí FLOWER PARK Allmendhubel v Mürrenu. Od začátku července bude na Allmendhubelu v provozu nové zážitkové hřiště, které snadno přenese malé a velké do světa fantazie, obřích alpských květin i velkého hmyzu. Kvetoucí kopce, květinový svah, svišti, stejně jako hledání bylinkového pokladu okouzlí každého, kdo FLOWER PARK navštíví.