TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Procházka po olympijském Londýně

Procházka po olympijském Londýně

londyn foto zdroj neckermannckNejlepší sportovci světa změří své síly v samotném centru Londýna. V srpnu letošního roku se stane Londýn centrem světového sportu. Uskuteční se zde Letní olympijské hry. Přípravy finišují a na všech zdejších sportovištích právě probíhají poslední úpravy před slavnostním otevřením.

 V severovýchodní části Londýna sice roste zbrusu nový olympijský park s novým atletickým stadionem, sportovní soutěže však proběhnou po celém městě, a to i na notoricky známých místech, která důvěrně známe z procházek po centru Londýna. Na výlet pro londýnských sportovištích se však můžete vydat již dnes. Přinášíme vám tip na procházku městem, trasa obsahuje celkem sedm zastávek na těch nezajímavějších místech.

1. Olympijský park: první zastávkou na naší cestě je centrum olympijského dění. Přes 2,5 km2 rozlehlý park vyrostl na místě průmyslové zóny ve východním Londýně. Znečištěná plocha se během několika let proměnila v zelenou oázu více než 4 tisíc stromů a 300 tisíc rostlin. Nachází se zde olympijská vesnice pro 17 tisíc sportovců a devět sportovišť. Například moderní tenisový park, plavecký stadion, velondrom a především hlavní olympijský stadion s kapacitou 80 tisíc míst. Ten bude hostit všechny atletické soutěže a zahajovací a závěrečný ceremoniál. Po Olympijských hrách bude zdejší olympiský park sloužit všem Londýňanům jako nové místo oddychu s řadou kaváren, restaurací a obchodních mol.


2. Lord´s Cricket Ground: nachází se u brány do slavného Regent´s parku a od roku 1814 hostí domácí a mezinárodní soutěže v kriketu. Během Olympijských her zde budou probíhat soutěže v lukostřelbě. Pro Čechy je toto místo obzvláště významné, zdejší futuristickou tribunu pro média navrh v roce 1999 český architekt Jan Kaplický. Mezi soutěžemi si návštěvníci utkání mohou zkrátit chvíli procházkou po krásném Regent´s parku (nachází se zde londýnská ZOO) nebo plavbou lodí po kanálech ve čtvrti Malé Benátky.


3. Hyde park: v nejslavnějším a největším evropském parku se uskuteční soutěž v triatlonu. Zúčastní se jí na 110 atletů. Plaveckou trať dlouhou 1,5 km překonají ve zdejším jezeře Serpentine, 40 kilometrovou cyklistickou trasu a následnou 10 kilometrovou běžeckou trať absolvují závodníci na speciálně upravené dráze po obvodu parku. Hyde park se během Olympijských her stane také místem konání řady doprovodných hudebních, filmových a divadelních představení, která rozhodně budou stát za to. Přijedou ty největší hvězdy showbyznysu. Rihanna už je potvrzená, hovoří se však také o Madonně.


4. The Mall: samotné centrum Londýna a zřejmě nejdůležitější londýnská cesta. Vede od Buckinghamského paláce na Traffalgar Square. Každý rok po ní míří do nedalekého parlamentu kočár s královnou, aby ta svým projevem slavnostně zahájila zasedání obou jeho komor. V srpnu odtud vystartují maratonští běžci a chodci na svůj nejdůležitější závod. Sem se budou také vracet do cílové rovinky. The Mall bude rovněž startem a cílem pro soutěžící v silniční  cyklistice.


5. Horse Guards Parade: před sídlem královského jezdectva a jen kousek od sídla britského premiéra na Downing Street 10 se budou konat turnaje v plážovém volejbale. Ke stavbě dočasných hřišť bude na plochu před budovami Horse Guards Parade položeno 3 tisíce tun písku.


6. Greenwich park: dostanete se sem buď nejnovější trasou londýnského metra nebo lodí po Temži. Doporučujeme druhý způsob, jelikož tak máte šanci si během jedné hodiny prohlédnout ta nejrásnější místa, jež Londýn nabízí. Projedete pod Millenium Bridge, kolem katedrály Sv. Pavla, úchvatné budovy galerie Tate Modern, Toweru a hlavně moderní čtvrtí Docklands. Zakotvíte pod samotným úpatím kopce, na němž se rozkládá Greenwich, kde máte celý Londýn, jako na dlani. Právě zde se uskuteční všechny parkurové závody a klání v moderním pentatlonu.


7. North Greenwich Arena: je co by kamenem dohodil od Greenwich park. Moderní sportovní hala byla otevřena královnou v roce 1999 jako Millenium Dome. Poté nesla nějaký čas název O2 Arena. Dnes se jmenuje Norch Greenwich Arena a v době konání Olympijských her bude hostit všechny závody v gymnastice.


Vybraná budoucí olympijská sportoviště si můžete projít v rámci organizovaných jednodenních pěších pochodů. Trasa vede od olympijského stadionu ve čtvrti Straford až po North Greenwich Arenu v Greenwichi a je skutečně pro zdatné chodce. Její délka totiž měří 41 kilometrů. Vede však centrem Londýna kolem nějvětších a nejznámnějších pamětihodností. Rozhodně tedy bude nebývalým zážitkem. Svou výdrž si můžete otestovat třeba 13. května 2012, kdy se uskuteční první pochod. Do Londýna se nejlépe dostanete leteckou společností British Airways, která jako jediná létá z Prahy na hlavní mezinárodní letiště Heathrow a to pětkrát denně.

londn 1

olympi1