TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Pohádková dovolená pro celou rodinu: Tyrolská strana Zugspitze

Pohádková dovolená pro celou rodinu: Tyrolská strana Zugspitze

0aa6er sesselbahn st. jakob im defereggental  ski hit ostirol Slunečná strana Zugspitze Areny nabízí všestrannou radost ze zimních sportů v pohádkové horské kulise. 147 km sjezdovek a 55 lanovek je rozděleno do sedmi variabilních lyžařských oblastí, které sahají od plošiny na ledovci Zugspitze až po slunné stráně sjezdovek. Novinkou letošní sezóny je Familyjet, nejkratší gondolová lanovka v Rakousku, nová osmigondolová dráha v Lermoos.

Velkorysé sjezdovky areálu Ehrwalder Alm jsou perfektní pro začátek lyžařského víkendu. Závodníci a rekreační lyžaři, zkušení borci i začátečníci – každý tu najde svůj vysněný terén. Bohatá sít sjezdovek a pestrá nabídka aktivit, počínaje nočním sáňkováním a konce zimními pěšími túrami, poskytuje sportovní vyžití pro celou rodinu.

1. den: Městečko Ehrwald

Ehrwald najdeme pod západní straně Zugspitze, která je se svou výškou 2965 metrů nejvyšší horou Bavorských Alp. Ehrwald společně s Garmisch-Partenkirchen a dalšími lyžařskými centry se spojily v jednu obrovskou lyžařskou oblast a jednotlivá střediska jsou tak vzájemně propojeny.

Městečko má osobitou kouzelnou atmosféru. Leží uprostřed hor a vy můžete pozorovat vysokohorské pastviny, majestátní stromy, špičkové sjezdovky  a vše si užívat v místní cukrárně u lahodné horké čokolády.

Tip na ubytování:

Hotel Alpen Residence, zde si v domácí atmosféře můžete vychutnávat tyrolské speciality a pověstnou alpskou pohostinnost. Hotel má i svůj wellness komplex, kde vyzkoušíte několik saun, parní lázně a bazén. V nabídce jsou rovněž masáže a kosmetické procedury.

V zimě zastavuje skibus přímo před hotelem. Nejbližší lyžařský areál je od hotelu vzdálený jen 2 km. Běžkařská trať vede jen 10 metrů od hotelu. Vhodné především pro rodiny s dětmi.

2. den: Lyžarské a sáňkařské zážitky

Velkorysé sjezdovky v Ehrwaldu jsou ideální především pro rodiny. Doporučujeme pořídit si Top Snow Card - jedna karta pro dva státy: Rakousko a Německo, se kterou můžete jezdit  v celé oblasti (Mittenwald - Garmisch-Partenkirchen (Zugspitze and Garmisch-Classic) - Grainau - Ehrwald - Lermoos - Biberwier - Bichlbach - Berwang - Heiterwang), jež nabízí dohromady 83 lanovek a vleků s 213 km. Dospělí zaplatí za dvoudenní kartu 75.50 Euro, mládež od 16-18 let 69,50 Euro, děti od 6-15 let 43,50 Euro.

Lyžování v Ehrwaldu nabízí skvěle upravené sjezdovky, které si dokonale užijete. Areál je vhodný pro středně dobré lyžaře či snowboardisti, náročnější sportovci mají k dispozici pouze jednu krátkou černou sjezdovku. Areál je vhodný hlavně pro rodiny s dětmi, kde na ně čeká bohatý doprovodný program.

Na oběd si určitě zajděte na svahu do horské chaty Ganghofer Hütte, kde mají naprosto geniální sýrové Spaetzle, což jsou těstovinové halušky nebo na kamnech připravované brambory na cibulce s uzeným masem. Určitě zde dostanete od pana majitele ochutnat domácí pálenku, takže odpolední lyžování si pak velmi užijete.

Sáňkařská dráha

Každý kdo přijede do Ehrwaldu, musí alespoň jednou vyzkoušet místní sáňkařskou dráhu. Hlavní sjezdovka na Ehrwalder Alm se večer zavře a patří jen sáňkařským radovánkám. Gondola lanovky vás vyveze nahoru a potom následuje razantní sešup dolu do údolí.

3. den: Lyžarská oblast Lermoos

Areál vám nabídne sjezdovky s překrásnou vyhlídkou na nejvyšší horu Německa Zugspitze. Je dobré vyzkoušet si aspoň jedno odpoledne s lyžařským instruktorem, který vám ukáže ideální obloukovou techniku a seznámí nás s nejlepším terénem pro sjezd. Na perfektně udržovaných sjezdovkách si užijete zimní den s kouzelným výhledem na nejvyšší horu Německa Zugspitze.

Oběd si vychutnejte například v horské chatě Grubighütte, kde mají ten nejlepší tyrolský sladký knedlík z kynutého těsta s vanilkovou omáčkou a mákem a nechybí zde výtečný Winerschnizel s bramborovým salátem na kyselo.

Po celodenním lyžování doporučujeme relax v hotelovém wellness centru a večer něco vskutku netradičního. Určitě stojí za to podívat se do luxusního hotelu Singer, který je členem řetězce luxusních hotelu Relais&Chateaux a patří k nejkrásnějším v Evropě. Jejich večerní menu o pěti chodech je nepřekonatelné, včetně výborného rakouského vína.

Netradiční a origilální zážitek se vám naskytne v nedalekém Bichlbachu v podobě sýrového fondue v iglú. Večer v zimním útulném duchu, zabaleni v teplých dekách v iglú, kde se podává lahůdkové sýrové fondue a horký „svařák“ z bílého vína.

4. den: Výlet na vrchol Zugspitze

Během deseti minut se ocitnete 2.962 m nad mořem. Nahoru se dostanete nejznámější tyrolskou lanovkou Zugspitzbahn. Tam se můžete procházet po terasách v hraničním prostoru mezi Rakouskem a Německem a nechat se okouzlit horským panoramatem čtyř států.

Pokud by vás zajímalo více informací o „Faszination Zugspitze“, můžete navštívit stejnojmenném muzeum. Tam vám vysvětlí vznik horského masivu a naskytne se vám také pohled do zákulisí stavby horské dráhy.

Poobědvat doporučujeme v restauraci na vrcholku Zugspitze v nadmořské výšce 2.962 metru, kde mají výtečnou bramborou polévku a Eintopf.

Jak se nejlépe dostat z Prahy až k Zugspitze?


Z Prahy do Mnichova, Garmisch-Partenkirchenu, odtud pak do Ehrwaldu. Je to zhruba 5 hodin jízdy autem.

Více na  www.zugspitzarena.com

0aa6er sesselbahn st. jakob im defereggental  ski hit ostirol