Evropa Evropa Páté roční období

Páté roční období

ml 14_galgenberg_presse

Vinařský podzim má v Dolním Rakousku svoji tradici. Takzvané páté roční období představuje požitek z vína ve spojení se starými tradicemi, kulinářskými laskominami a podzimní scenérií. Příležitosti vydat se za vínem jsou rozmanité:

 Slavnosti v uličkách vinných sklepů lákají na romantická místa všude tam, kde je v Dolním Rakousku víno doma.

Slavnosti burčáku (Sturmfeste) jsou první předzvěstí nového vína.

Křest vína a oslavy vinobraní udržují staré zvyky stále živé.

Pěší tůry a společná sklizeň vína spojují požitek s pohybem.

Top-Vinařské slavnosti roku

Vinařská slavnost na Eichbühel, která byla v letošním roce zvolena TOP vinařskou slavností roku, se koná 22. a 23. srpna. Z nejvýše položené „Riede" u Krustetten si můžete vychutnat nejen vynikající vína z údolí Kremstal, ale i nádherné pohledy na klášter Göttweig a město Krems.

Top-Vinařské slavnosti roku

Další události

Dolní Rakousko není jen největší ale i nejrozmanitější vinařský region. Tato mnohotvárnost se odráží během Vinařského podzimu v různých tradicích. Zatímco v termálních oblastech se zachovávají mnohé staré vinařské zvyky, ve vinařských oblastech kolem Dunaje se především slaví vinobraní a křest mladého, Martinského vína. Dále směrem na východ se především uctívá zemský patrom Dolního Rakouska sv. Leopold: v Klosterneuburgu známým klouzáním na sudu (Fasslrutschen) a v Göttlesbrunn Leopoldovským procesím (Leopoldigang).

Vinařský podzim v Dolním Rakousku – 20. leté jubileum

Vinařský podzim v Dolním Rakousku se poprvé slavil před 20 lety. Při prvním Vinařském podzimu v roce 1996 se slavilo při 214 různých událostech v 36 vinařských obcích. O 19 sezon později se Vinařský podzim v Dolním Rakousku vyvinul v největší evropskou iniciativu v oblasti vinařské turistiky. V letošním roce se mezi koncem srpna a koncem listopadu opět koná více než 800 akcí ve více než 100 vinařských obcích.