TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Novinky z Kypru

Novinky z Kypru

bcyprus1Září znamená na Kypru stále plnou letní sezónu se vším všudy - sluncem, teplým mořem, neměnně čistými plážemi a ideálními podmínkami pro vodní i suchozemské sporty.

Nicméně i podzim se hlásí svým nejtypičtějším způsobem – vinobraním a slavným Festivalem vína, který se každoročně koná v Limassolu v prvním zářijovém týdnu. Podmínky pro návštěvu jsou skvělé – autobusy zdarma z Nikosie, Larnaky, Agia Napa i Pafosu a v ceně vstupného je zahrnuta láhev kyperského vína.

Víno v jiné podobě – sladké šťávy, z níž se dělá nejznámnější kyperská sladkost – Palouzes – bude k ochutnání na Slavnostech hroznů ve vesnicích Vasa, Lofou a Arsos v pohoří Troodos. Výroba Palouzes patří k tradičním „ řemeslům“ a na těchto slavnostech si ho může vyzkoušet každý. Určitě i ochutnat stejně jako další místní gastronomické speciality, či  poznat další umělecká řemesla.

Září je celé ve znamení vůní a chutí - Pivní festival se bude od 18. září pořádat v Nikosii, vůně tradičního pečiva se bude linout z vesnice Galata a děti si užijí poslední víkend- Zmrzlinovou slavnost v Nikosii.

Na konci léta se rozjíždí i nová kulturní sezóna – bohatší o to, že letos je ve znamení kyperského předsednictví Evropské unie.

Od 9.září po celý měsíc bude v Nikosii probíhat 4. mezinárodní festival současné hudby, a to v unikátním prostředí bývalé továrny na boty. Jde o moderní klasiku a v programu vystoupí soubory z celé Evropy.

Festival Kypria, který začíná v září a končí až v polovině listopadu a jehož program obvykle cestuje po celém ostrov, představí v září zajímavou konfrontaci Shakespearova Otella tak jak se jeví v hudbě světových skladatelů, představení Řeckého národního divadla a soubor Fondazione Nazionalle Della Danza.

Fotografickou výstavou pokračuje i festival Nautilus, který nabízí celou řadu dalších aktivit inspirovaných mořským světem a který představuje Kypr jako důležitou spojnici mezi námořní historií a současností.

Poslední týden v září oživí antické a středověké památky v Pafosu místní umělci

a návštěvníkům tak nabídnou úplně nový zážitek, například ve středověkém hradu či antickém Odeonu

A v Agia Napa zpestří turistickou sezónu již po osmadvacáté festival, na jehož programu jsou nejen taneční a hudební vystoupení, ale také výstavy kyperského umění jako map a rytin, fotografií, obrazů, ikon, sochařství, i řemesel - uměleckého sklářství, hrnčířství, ikonomalby. Chybět nebudou ani tradiční trhy s nabídkou zemědělských produktů.

Takže bude vůbec čas na koupání?

kyopr-01

kypr-5