Evropa Evropa Novinky a zajímavosti ze Štýrska: Průkaz zajištěné lezecké cesty & fotoškola

Novinky a zajímavosti ze Štýrska: Průkaz zajištěné lezecké cesty & fotoškola

gesaeuseeingang-mit-haindlmauer--steiermark-tourismus-popp-hackner--d.jpg.2536108
2. pga catalunya resort - stadium course - hole 11

V Ramsau am Dachstein bude v tomto roce zavedena nová a v Alpách jedinečná možnost získat průkaz na zajištěnou lezeckou cestu. Fotoškola Gesäuse zase nabízí od dubna do října špičkové fotografické kurzy všem nadšencům focení přírodních krás.

Jezero Gesäusee a stěna Haindlmauer © Steiermark Tourismus / Popp-Hackner
Jedinečná novinka v Alpách: Průkaz zajištěné lezecké cesty v Ramsau am Dachstein

Zajištěné lezecké cesty se těší rok od roku větší oblibě. V Ramsau am Dachstein bude v tomto roce zavedena NOVÁ a v Alpách jedinečná možnost získat průkaz na zajištěnou lezeckou cestu.
Milovníci hor mohou do světa lezeckého sportu vstoupit ne dvou různých výkonnostních úrovních. Kurs úrovně A přiblíží základy teorie a zavede účastníky na první zajištěnou lezeckou cestu. Úroveň B pak pokračuje o stupínek výš. Naučí, jak rozpoznávat při alpinismu nebezpečí a jak lezeckou túru správně naplánovat. Pro zkušené ferratisty je tady ještě úroveň Extreme, ve které se již zdolávají zajištěné cesty obtížnostního stupně E (= extrémně náročné) a více než 1.200 metrů převýšení. Ve všech úrovních je účastníkům samozřejmě po boku zkušený a akreditovaný horský průvodce z Ramsau am Dachstein.

Ramsau am Dachstein – kolébka zajištěných lezeckých cest: Se 17 lezeckými cestami a trasami je Ramsau am Dachstein lezeckým eldorádem č. 1 v celém Rakousku a právem se pyšní přídomkem „Kolébka zajištěných lezeckých cest“.
Již před více než 170 lety byl na vrcholu Dachsteinu zřízena první zajištěná lezecká cesta Alp. Zvláštností regionu je, že je zde od turistické chůze k lezecké cestě možný plynulý přechod. Různé stupně obtížnosti v různých výškových polohách nabízejí návštěvníkům možnost bezpečně si krok za krokem vylepšovat své horolezecké dovednosti.
www.ramsau.com (informace v němčině)
www.ramsau.com (informace v angličtině)
 

Fotoškola GesäuseNěkdo má v hledáčku raději hory, kamzíky, datly, motýli nebo protěž, jiný se zajímá víc o hvězdnou oblohu nebo speciálně o fotografie vody či panoramat. Fotoškola Gesäuse nabízí špičkové fotografické kurzy všem.
Vyslovení experti podávají v 1-3 denních kurzech úvod do teorie od momentky přes makrozáběry až po kompozici, záběry hvězd či noční fotografii, po němž následuje fotografická realizace v přírodě okolních hor v oblasti Gesäuse a řeky Salza. A to i bezbariérově.  Protože díky vozítkům Swiss Trac mohou i osoby s omezením mobility dobře zvládat strmé, někdy obtížně přístupné chodníky Gesäuse. Kurzy probíhají od dubna do října.
www.nationalpark.co.at