TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Navarra, kraj růžových vín

Navarra, kraj růžových vín

bardenas reales 7001 patxi uriz
bardenas 4704 carmen vila
sara-baras fotopablolasaosa-11 fonf14

Kdo už nyní plánuje na jaro a léto příštího roku aktivní a zcela neotřelou dovolenou, může se vydat do Navarry. Tato oblast se těší popularitě na celém světě, protože vždy 6. července se útěky před býky, odehrávající se v ulicích Pamplony, dostanou jako první zpráva do všech televizních kanálů světa a Navarra se rázem stane slavnou.

V tomto kraji zvaném království Navarra jsou však i jiné zajímavosti, za kterými stojí za to se vypravit. Málokdo například ví, že v této severně položené autonomí oblasti Španělska se nachází polopoušť Bardenas Reales. Navarskou krajinu křižují kromě řek a hor také poutníci, kteří procházejí místem známým jako Roncesvalles na francouzko-navarských hranicích a putují pak svatojakubskou cestou celým navarským krajem přes přes Pamplonu, Puente la Reina, Estella-Lizarra a Vianu. Snad nejkrásnější na této trase je královský palác Olite. Jde o královské sídlo navarrských králů, které už v roce 1925 bylo prohlášeno za národní kulturní památku a představuje vrcholnou civilní gotiku Navarry.

Navarra je ideální pro pěší turistiku, je totiž protkána turistickými cestami, včetně dálkové trasy GR11, která je známá také jako Pyrenejská cesta (Senda Pirenaica). Navarra se může také pochlubit skvělou gastronomií založenou na domácích produktech, a skvělými růžovými víny a likérem zvaných pacharán.

Sanfermínské slavnosti se odehrávají v hlavním městě Navarry, v Pamploně,

a celých 204 hodin svého trvání jsou naplněné radostí a zábavou. Každého 6. července je odstartuje takzvané chupinazo, proslov, výstřel a přípitek. To je chvíle, od které poklidné město poklidné město zaplní lidé v bílo-červených košilích a začíná davové veselí. San Fermín však nejsou jediné slavnosti, které se slaví v Navaře. Jsou to například také velikonoční slavnosti ve městě Tudela zvané sestoupení anděla či prosincové sjíždění řek na vorech v Burgui nebo karneval v Lanzt. Anebo jedinečný festival flamenca v Pamploně na konci srpna, Flamenco on Fire, na kterém se scházejí ti nejlepší umělci flamenkové hudby, zpěvu a tance.

Navarra, která je součástí dnešního Španělska, je místem sice bez přístupu k moři, za to místem, které člověka nadchne svojí přímočarostí, svými barvami, historií a čistotou duše.

 

Autor: Jan Hlava