TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Na běžky jedině do Alp

Na běžky jedině do Alp

jqwvswelyq1ssdpwhf--7qdragsigv-u watg7zxwn0px-uw6jlth8q5dmpwrrhp09ek290

Klasické lyžování je vrcholový a divácky velmi oblíbený sport s dlouholetou tradicí. Je ideální variantou aktivního odpočinku a mnoho sportovců z jiných odvětví je používá pro zimní přípravu. Po teplejším začátku zimy konečně začalo i v Alpách mrznout a sněžit. Jižní Tyrolsko nabízí perfektně upravené běžkařské stopy a sjezdařské svahy. A až Vám vyhládne, občerstvit se a odpočinout si budete moci u farmářů ze sdružení Roter Hahn.

Oblast Jižního Tyrolska nabízí sportovcům ideální podmínky, 1 800 km běžkařských tratí pro klasický a volný styl. Naleznete zde tratě jednoduché a krátké pro začátečníky

i náročné a dlouhé pro zkušenější běžkaře. Mezi oblíbená místa patří především průsmyk Reschenpass, výše položená údolí Pustertalu, údolí Sarntal, a Ridnaun, Kronplatz, Antholzertal a Gseisertal. Právě poslední dvě jmenované oblasti jsou známé pro každoroční mezinárodní závody v klasickém lyžování.

Závod nazvaný Gseiser Tal Lauf patří k nejnavštěvovanějším dálkovým závodům a letos se bude konat jeho již 23. ročník. Těší se náklonnosti jak sportovců, tak diváků. Na startovní čáru trati dlouhé 30 nebo 42 km se pravidelně staví okolo 2,5 tisíce závodníků z třiceti zemí světa. Letošní ročník se uskuteční o víkendu 20. a 21. února. Sobotní den bude patřit dětským závodům a klasickému běžkařského stylu, v neděli poměří síly bruslaři.

Stejně jako běžecké tratě jsou i farmy sdružení Roter Hahn rozesety po celém Jižním Tyrolsku. Více než 150 jich stojí u běžkařských cest. Ubytování v blízkosti závodu Gseiser Tal Lauf nabízí statek Mudlerhof, který je i vhodným místem pro dovolenou s dětmi. Farmářský život lze poznat také na farmě Aussermahrhof, která stojí přímo vedle sáňkařské dráhy.

Pravidelný běh na lyžích zaručuje získání velmi dobré fyzické kondice a posílení činnosti srdce. Při lyžařském běhu jsou zapojovány všechny svalové skupiny těla a obecně je šetrnější pro klouby, které nejsou vystavovány žádným nárazům. Běžec se navíc pohybuje v přírodě a na čerstvém vzduchu. S běžeckým lyžováním lze začít v každém věku.