Evropa Evropa MOSTVIERTEL: romantická oblast nejen pro milovníky moštů

MOSTVIERTEL: romantická oblast nejen pro milovníky moštů

6 horsky-potokMostviertel je dolnorakouský region mezi Dunajem a předhůřím Alp plný svodů. Dráždivý kontrast mezi mírnou a úrodnou krajinou na severu a divokým a přitom romantickým alpským světem hor na jihu láká k pestrým objevným cestám, horským dobrodružstvím a zábavným rodinným dovoleným.

 

 

Mostviertel se prezentuje jako truhlice pokladů. Fascinuje svou bohatou minulostí a zábavnými historkami, neobyčejnými kulturními poklady a krajinnými kontrasty. Vyznačuje se velmi typickými nádherně kvetoucími ovocnými stromy, oblými kopečky, barevnými políčky a láká velkým množstvím kulinářských zážitků.

Mírný Mostviertel

Mostviertel je země dvou tváří. Na jihu od Dunaje mírný a hornatý je domovem moštových baronů, výrobců skvělých pálenek, vinařů a sedláků.

Most a Moststrasse

V mírném klimatu  podél 200 kilometrů dlouhé turistické trasy, zvané Moststrasse, která vede napříč celým krajem hrušek používaných na výrobu „mostu".  Tato trasa se beze spěchu vine typickou zvlněnou krajinou, která okouzlí svou přírodou a působí jako jediná, obrovská zahrada.
Na 200 km dlouhé "Moststrasse" (Moštová trasa) mezi řekami Ybbs a Enns mají návštěvníci mnoho příležitostí blíže se seznámit s chutným mokem, na který nedali dopustit už staří Keltové. Přímo na této trase se nachází 29 hostinců, 21 výčepů a 24 statků s prodejem moštu.

Cesta vede od sedláků, kteří se specializují na výrobu tohoto nápoje ve svých typických čtyřbokých statcích, ochotně zájemcům vyloží něco o výrobě tohoto nápoje a ještě jim nabídnou vlastní výrobky, až po hostince, kde se čepuje čerstvý, letošní most, a venkovské restaurace, kde se požitek z tradičního nápoje propojuje s tradiční rakouskou útulností.  

Co to vlastně je, ten kultovní most, který dal tomuto regionu jméno? Jak chutná?

Kdysi to byl tradiční lidový nápoj, který dobře zahání žízeň, ale jeho ambiciózní výrobci z něho v poslední době udělali vyhledávanou specialitu. Všeobecně se tak označuje jantarově zbarvené ovocné víno, které se jinde lisuje z jablek, v regionu Mostviertel se vyrábí z hrušek, které dodávají této lehce alkoholické ovocné šťávě zvláštní chuť a  aroma: může se pohybovat od zcela jemné  varianty  až po  trpkou.  

Mošt  je nejlepší  zpravidla  tehdy,  když  chutná lehce, ale ne příliš kysele. V takové variantě se dobře pije jak neředěný, tak i zředěný minerálkou. Je to nápoj zcela přírodní, osvěžující a představuje dobrou alternativu k podstatně těžšímu vínu, protože obsahuje relativně malé množství alkoholu, od čtyř do osmi procent. A navíc je most také zdravý, obsahuje hodně vitaminu C, draslíku, vápníku a hořčíku.

Hruška jako lék

 Ovšem není hruška jako hruška: Mošt se v tomto kraji vyrábí z různých odrůd s názvy jako „Speckbirne“, „Pichlbirne“, „Dorschbirne“, „Stieglbirne“, „Knollbirne“ nebo „Rosenhofbirne". A pokud chce návštěvník zjistit, který hruškový most chutná nejlépe, nezbývá mu nic jiného než ochutnávat, ochutnávat a ještě jednou ochutnávat. Při koštování podávají místní sedláci rádi informace o tom, jakou cestou most projde, než se dostane do láhve.

Výhradně ručně přebírané hrušky, které se nestříkají ani nehnojí, zpracovávají mnozí výrobci dodnes pomocí starých zařízení, jako je krouhač hrušek. Hrušky se v nich rozsekají na malé kousky, lisují se a vylisovaná hrušková šťáva se pak nechává ve vlastních sklepech šest až osm týdnů kvasit. Obsah alkoholu v moštu se pohybuje mezi čtyřmi až osmi objemovými procenty. Jiskrný ovocný nápoj není jen osvěžující, ale navíc také zdravý. Mošt bohatý na vitamin C, draslík, vápník a hořčík je výborným prostředkem k nápravě prohřešků proti zdravé výživě.

Zdraví a sport

A kdo by chtěl udělat pro své zdraví ještě více, může se pěšky nebo na kole vydat na četné tematické pěší stezky a naučné stezky na Moststrasse. Především pohádkově krásné panoramatické úseky mezi Behambergem a Kürnbergem (rozhledna Kaiserin-Elisabeth-Warte), mezi Ertlem a Seitenstettenem (vyhlídka Voralpenblick) a mezi Neuhofenem a Euratsfeldem poskytují jedinečné výhledy na pozoruhodnou pahorkatinu s rozesetými samotami a typickými čtverhrannými statky. Nejkrásnějším obdobím je tu jaro, kdy se plné kráse předvádějí rozkvetlé ovocné stromy.

Tipy na výlety:

Klášter Herzogenburg – nejvýznamnější dílo rakouského pozdního baroka

18. srpna 1112 založil biskup Ulrich von Passau na tehdejším ústí řeky Traisen do Dunaje klášter. Od roku 1112 zde žijí a pracují  augustiniánští kanovníci. V duchu svatého Augustina kladou důraz na společný život v klášteře a společné hledání Boha. Dnes se nachází klášter Herzogenburg v dolní části údolí Traisental na břehu řeky Traisen. Barokní komplex je z let 1714-1767 a je společným dílem Jakoba Prandtauera, Franze Munggenast a Johanna Bernharda Fischera von Erlach. Jsou zde umístěny cenné umělecké sbírky.   

Divoká tvář Mostviertelu

Bizarní skalní formace, hluboké propasti,     bublající řeky tři přírodní Národní parky charakterizují divoký alpský horský svět kolem nejznámějších vrcholů Ötscher, Hochkar, Dürrenstein, Gippel a Göller, který je v létě velmi oblíben turisty a milovníky přírody. V zimě lákají sportovní a rodiné lyžařské oblasti pod Ötscherem a na Hochkaru.

Klášter Seitenstetten

Podél Moststraße nepřicházejí ovšem zkrátka ani kulturní záliby. V samém srdci kraje Mostviertel leží klášter Seitenstetten, doložený už v roce 1112, který představuje ojedinělý architektonický soubor s gotickým klášterním kostelem, romantickou rytířskou kaplí a barokními klášterními budovami. Tento benediktinský klášter je v mírně zvlněné pahorkatině vidět už z veliké délky a nikoli náhodou se mu lidově přezdívá také „čtverhranný statek Boží“.

MOSTELLERIA – tauplný svět mostové hrušky 

Tajuplný svět mostové hrušky je nový výletní cíl a zážitkový svět, který vznikl kolem mostové hrušky. Zde se návštěvník dozví vše o tomto zázračném plodu: jak chutná, jak voní a co vše se z hrušky dá vyrobit. Bio-pálenka se již stala renomovaným mokem doma i v zahraničí, protože sbírá jedno vyznamenání za druhým, například v loňském roce v Německu „Best of BIO-Spirits Award“, které je důkazem vysoké kvality ušlechtilých pálenek.

Autor: EČ

 7 kun