TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Mnichov - kosmopolitní centrum Bavorska

Mnichov - kosmopolitní centrum Bavorska

a113-i-006 carolus thermen badehalle

Mnichov, moderní kosmopolitní město srdce a dlouhé tradice. Mezi BMW a pivními zahrádkami, mezi uměním, kulturou, kreativitou a malebnými zákoutími, mezi barokem a modernismem: to nejsou žádné protiklady, nýbrž typický rys Mnichova.

Hlavní město Bavorska nabízí tolik skvostných pamětihodností, že člověk ani neví, čím začít. Nejdůležitější je tedy, abyste si na cestu do Mnichova přibalili i především dostatek času.

Mariánské náměstí a kostel Panny Marie: kde se krása snoubí se vznešeností

Centrem Mnichova je Mariánské náměstí, Marienplatz, dýchající kosmopolitní atmosférou, překypující životem, co budova, to stavební památka. Chloubou náměstí jsou Nová a Stará radnice spolu s kostelem sv. Petra, nejstarším v celém historickém jádru, a samozřejmě, jen o pár kroků dále, kostel Panny Marie, Frauenklirche, jehož věže zdobí nezaměnitelné zelené kopule.

Jsou dominantou města, a to nejen na pohled, ale i na poslech: jejich zvonkohra je jedním velkým radostným poskočením. Tato impozantní gotická stavba překvapuje důsledným uvedením principu „méně je někdy více“ do praxe: vznešená jednoduchost převládá nad ozdobnými prvky. Ďábel je uprostřed shromáždění věřících za vraty tohoto kostela bezmocný – i když u jeho vchodu dodnes hrozí pověstnou „ďábelskou stopou“.

Kde se zahradám říká sklepení. A kde soudil moudrý král

Mnichov byl sice štědře obdarován nádhernými kostely – nicméně, skutečné katedrály se nachází pod širým nebem. Tím jsou myšleny pivní zahrady, ve kterých se pod prastarými kaštany raduje ze života různorodé publikum. Zahrádky se tu však oficiálně jmenují sklepení – Salvatorkeller, Löwenbräukeller či Hofbräukeller – pivovarníci totiž pivo skladovali v chladném podzemí a brzy přišli na to, že by svůj zlatý mok mohli čepovat také přímo na místě. To se starousedlým hostinským vůbec nezamlouvalo, pročež protestovali přímo u krále Ludvíka I.

Ten obě strany rozsoudil v skutku šalamounsky: povolil čepování piva v pivních zahradách, zakázal však pivovarníkům prodej veškerých pokrmů. A tak si každý, kdo se chtěl u džbánku piva také posilnit, musel přinést své vlastní občerstvení. Zrodila se tak tradice, která je Mnichovanům svatá – dodnes.

Divadla a muzea. A Mnichovan celým srdcem.

Mezinárodnímu věhlasu se těší rovněž mnichovská divadla. Komorní divadlo, Německé divadlo, Rezidenční divadlo, Bavorská státní opera... výběrem budete ohromeni: jen na internetových stránkách města figuruje 89 jevišť. Ohromující je i paleta muzeí: Stará a Nová pinakotéka, Pinakotéka modernismu – která již sama o sobě zastřešuje hned čtyři navzájem nezávislá muzea a na základě celosvětově unikátní konstelace interdisciplinárním způsobem představuje zrakům veřejnosti nejrůznější umělecké obory – Lenbachhaus, Glyptotéka, Státní antické sbírky a muzeum Brandhorst patří mezi nejrenomovanější muzea na světě.

Druhou velkou muzejní oblastí je čtvrť Lehel s Domem umění, Bavorským národním muzeem, Archeologickou státní sbírkou a Národopisným muzeem. Plus Paleontologické muzeum a Přírodovědecké státní sbírky, dále Villa Stuck, Goetzovy sbírky v objektu architektů Herzog & de Meuron, Židovské muzeum… i kdybychom tuto nabídku chtěli označit za obrovskou, stále bychom jí ještě hodně křivdili.

Pro mnohé je již dostatečným důvodem k návštěvě Mnichova: Německé muzeum. Jedno z nejnavštěvovanějších muzeí v celé Evropě a největší muzeum techniky a přírodních věd na světě. Sice o něco menší, za to však o to kouzelnější je muzeum Valentin-Karlstadt-Museum u brány Isartor mj. s řadou kuriózních exponátů věnovaných památce velkého komika Karla Valentina, Mnichovana celým srdcem. A i když pro jeho svéráznou slovní komiku nemá pochopení každý: pro jeho lásku k Mnichovu už ano.

zdroj: Německá turistická centrála