Evropa Evropa Místa světového dědictví UNESCO v Německu

Místa světového dědictví UNESCO v Německu

hrad-katzV Německu se nachází mnoho dokladů z historie lidstva a přírody. V současné době patří ke světovému dědictví UNESCO míst. V červnu obdržely tento žádaný přídomek čtyři nové přírodní a kulturní lokality: staré bukové lesy v Německu, továrna Fagus v Alfeldu, prehistorické kolové stavby v Alpách a Hamburské wattové moře.

Stejně jako ostatní místa světového dědictví stojí pod zvláštní ochranou Mezinárodní organizace pro kulturní a přírodní dědictví lidstva.

Ke světovému dědictví nyní patří pět oblastí bukových lesů: Grumsiner Forst v Braniborsku, Národní park Kellerwald-Edersee v Hesensku, národní park Jasmund a Serrahnská bučina v národním parku Müritz v Meklenbursku-Předním Pomořansku a národní park Hainich v Duryňsku. Jedná se o pozůstatky velkoplošných bukových porostů v Německu.
www.unesco.de/buchenwaelder.html

Areál továrny Fagus v dolnosaském Alfeldu je považován za počátek moderní průmyslové architektury. Jedná se o první velkou stavbu architekta Waltera Gropia, který svým dílem razil nový stylový směr. Tato třípatrová budova ze skla a oceli i celoprosklené rohy bez opor se staly značkou hnutí Neues Bauen.
www.unesco.de/fagus-werk.html

Pod názvem „Prehistorické kůlové stavby v okolí Alp“ uznalo UNESCO celkem nalezišť kůlových staveb v šesti alpských zemích za světové kulturní dědictví, které překračuje hranice těchto bývalých sídlišť se nachází v Bádensku-Württembersku a Bavorsku. Jsou dokladem o prvních zemědělcích a poskytují informace o jejich všedním životě, zemědělství a chovu dobytka i o některých technických inovacích.
www.unesco.de/pfahlbauten.html

Na seznam světového dědictví UNESCO se díky velké rozmanitosti zvířat a rostlin dostal i národní park Hamburské wattové moře. Tato chráněná oblast o velikosti cca  kilometrů čtverečních u ústí Labe u Cuxhavenu zahrnuje severomořské ostrovy Neuwerk, Nigehörn a Scharhörn a doplňuje již existující světové dědictví – wattové moře.
www.unesco.de/welterbe-wattenmeer.html

Každoročně se druhou zářijovou neděli v Německu otevírají historické budovy a místa v celé zemi, která jinak návštěvníkům nejsou vůbec přístupná či jsou přístupná jen občas. „Den otevřených památek. V září nabídne historii na dosah ruky a umožní milovníkům architektury a dějin půvabné toulky minulostí. Letošní téma se jmenuje „Romantismus, realismus, revoluce stolet“.
http://tag-des-offenen-denkmals.de

lrg f topfile--mittelrhein