Evropa Evropa Mírné sjezdovky hned za hranicemi

Mírné sjezdovky hned za hranicemi

lyzer

Jakmile začnou padat první sněhové vločky, promění se Dolní Rakousko v zimní ráj. Region je díky rozmanitým zážitkům na sněhu velmi atraktivní pro jednodenní návštěvy a krátké dovolené.

Dolní Rakousko nabízí 24 lyžařských středisek s více jak 200 kilometry sjezdovek, které obsluhuje téměř 100 lanovek a vleků. Sjezdovky jsou většinou mírné a široké a osloví tak především rodiny a začátečníky. Na své si ale přijdou v devíti zážitkových lyžařských centrech i milovníci adrenalinu. Běžkaři zase ocení více jak 800 km upravených tras.

4 tipy na dovolenou pro každého:

1. Pro rodiny s dětmi

Na 90 kilometrech dolnorakouských modrých sjezdovek v rodinných lyžařských areálech zažijí rodiny s dětmi dny plné radosti a zábavy. Na blaho malých lyžařů se zaměřují především areály Annaberg a Lackenhof am Ötscher v Mostviertelu. V rodinném lyžařském středisku Annaberg se v sezóně 2017/18 navíc otevírá nový „Familypark“ a nová funcrossová dráha a děti do šesti let v doprovodu dospělého zde navíc jezdí zdarma. Ve Vídeňských Alpách nabízejí lyžařské areály Familienskiland St. Corona am Wechsel, Puchberg am Schneeberg a Schischaukel Mönichkirchen-Mariensee lyžařskou zábavu pro celou rodinu.

Speciální tip pro rodiny nabízí ve střediscích Lackenhof-Ötscher and Göstling Hochkar, kde dokazují, že lyžování s dětmi nemusí být drahé, a nabízí pro děti, ročník 2008 a mladší, lyžování pouze za 3 Eura na den. Děti musí být v doprovodu alespoň jednoho dospělého a při nákupu permanentky je třeba předložit doklad, že se jedná o rodinu.

2. Pro sportovnější lyžaře

Zkušenější lyžaře osloví střediska Hochkar in Göstling an der Ybbs, Gemeindealpe Mitterbach, Zauberberg Semmering a v Raxalpe. Na náročnějších sjezdovkách, ve snowparcích a funparcích a v terénu určeném pro freeride se mohou dokonale vyřádit fanoušci akční zábavy i skialpinisté.

3. Pro ranní ptáčata

Novinkou v Dolním Rakousku je tzv. „Guga hö“. Jedná se o brzké ranní lyžování s Mostviertelu, které je určené pro milovníky svítání a čerstvě upravených sjezdovek. „Guga hö“ je exkluzivní lyžařský požitek včetně brunche v horské chatě – v mostviertelském dialektu to znamená „zcela vzhůru“.

4. Pro běžkaře

Běžkaři najdou v Dolním Rakousku nepřebernou nabídky možností! Síť běžkařských tras v celkové délce přibližně 800 km zahrnuje rozlehlé části Waldviertelu, Mostviertelu a Vídeňských Alp. Trasy jsou samozřejmě skvěle upravené a vhodné kromě klasického stylu také pro bruslení. Největší sít nabízí oblast Waldviertel. Na více než 400 kilometrech tras si běžkaři vychutnají vyhlídky přes kopce nebo náhorní plošiny, částečně dokonce s umělým osvětlením.