TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Lucern: Místo, kam na dovolenou jezdil i Mark Twain

Lucern: Místo, kam na dovolenou jezdil i Mark Twain

b0915b6bd3 70772564 o2Pokud patříte k milovníkům krásné přírody, do detailů vypracovaných městeček a výborné čokolády, pak si určitě nesmíte nechat ujít návštěvu města Lucern. Tento švýcarský kanton, který se nachází ve středu země, představuje vše, co je pro tuto zem typické. Přírodní krásy, průzračná jezera a vysoké horské vrcholy.

Z břehů jezera Vierwaldstättersee vedou legendární železnice a lanovky k několika nejkrásnějším výhledům a horským vrcholům, jako je například Rigi, „královna hor"; trvalý sníh na Titlisu a Pilatus, s nejstrmější zubačkou na světě. Břehy jezera jsou také zajímavé: říká se, že zde švýcarský hrdina Vilém Tell bojoval za svobodu, přičemž v roce 1291 byla na louce Rütli založena Švýcarská konfederace.

Hlavním městem kantonu je město Lucern. Je to okouzlující město rozložené na březích řeky Reuss na západním břehu Lucernského jezera. Velký americký spisovatel Mark Twain si zde za svůj život dvakrát dopřál dovolenou, aby se nechal starobylou atmosférou města inspirovat a načerpal nové síly.

Za prohlídku určitě stojí krytý most Kapellbrücke, neboli Kapličkový most. Symbol Lucernu, ozdobený malbami svatých, hrdinů a výjevy z dějin země, je charakteristický pro město stejně jako pro Prahu Karlův most. Tento nejstarší krytý dřevěný most v Evropě byl postaven ve 14. století. Požár v roce 1993 však zničil téměř celý most včetně překrásných stropních obrazů, ale most byl v rekordním čase znovu postaven a velká část obrazů byla obnovena. Most slouží pouze pro pěší.

Dalším zajímavým počinem je Mlýnský most (Spreuerbrücke) s malbami zobrazujícími Tanec smrti. Vedle sebe zde stojí jezuitský kostel z 18. století a františkánský kostel postavený v gotickém stylu ze století třináctého. Z tohoto mostu se naskýtá krásný výhled na Staré město a hradby Museggmauer s devíti věžemi. Svou délkou 870 m se řadí k nejlépe dochovaným hradbám ve Švýcarsku.


Na náměstí Löwenplatz vás jistě okouzlí panorama – kruhová malba zobrazuje vstup francouzské armády na území Švýcarska v roce 1871. Své místo v Luzernu má i Lví památník, jenž připomíná hrdinství švýcarské gardy Ludvíka XVI. při útoku na Tuilerie.

V Luzernu naleznete spoustu úžasných míst. Nádherná nábřežní poloha proti horám na obzoru, historické kostely, každoroční hudební festival, okolní bujná zeleň, výletní parníky... Přestože byl před tisíci lety skromnou rybářskou vesničkou, dnešní podoba města je poněkud jiná, avšak neméně romantická.

Autor: DD

blog - lucerne