TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Kyperská zima?

Kyperská zima?

adams beach hotel4 agia napa lrg

Zima přichází i na Kypr. Ne taková, jakou známe ze střední Evropy, ale přece jen na koupání už to není. Zato teploty nahrávají především aktivnímu pohybu a tak není náhodou, že mírného podnebí využívají zejména sportovci pro své tréninkové aktivity.

Se sportem jsou spojeny i dvě největší listopadové akce – běžecký víkend 24. - 27. a mezinárodní kyperská rallye Golden Star v Pafosu.

Běžci si přijdou určitě na své, protože plánované trasy jsou celkem čtyři. Začíná se šestikilometrovou trasou, následuje běh do vrchu na 11 km, Kyperský Afrodite půlmaraton a desetikilometrový běh městským okruhem v Pafosu. Celý nabitý program se opakuje již po sedmé a má řadu fanoušků nejen na Kypru, ale je i cílem zahraničních návštěvníků, ať v roli  účastníků či diváků.

V automobilové rallye v okolí Pafosu jde také o dost. Závodníci se budou prohánět v okolí Pafosu a bojovat o 150 000 EUR, což jistě přidá závodu na dramatičnosti.

Kyperská zima však nabízí i celou řadu kulturních aktivit, které již mají své stálé místo v programové nabídce. Tradiční hudební neděle ve všech velkých střediscích nabízejí  programy z oblasti folklórního umění, běží divadelní sezóna, zahrnující divadlo pro děti, balet, tanec i činohru.

Jazzový víkend se nabízí v Limassolu, ve dnech 17. - 19. listopadu zde vystoupí například Anna Ellis de Jong, Amos Hoffman Quartet či Takouskis – Karapatakis Quartet se svými hosty.

Kolik a za co aneb náš denní chléb je nezvyklý název zajímavé výstavy, která bude otevřena v Nikosii. Výstava zachycuje vývoj platidel od antiky až po dnes a její návštěvníci se mohou seznámit i s různými ceníky a dalšími finančními nástroji.

Bazar umění je před Vánocemi určitě dobrým nápadem. Stojí zato seznámit se s kyperským moderním uměním a tvorbou  místních  autorů a ještě s možností koupit zajímavý dárek. Bazar se koná 19. listopadu na dvoře Muzea Leventis.

Připravil: JH