TRAVELNEWS.CZ

Evropa Evropa Elektronické cestovní povolení při cestách do Schengenu bude platit od r. 2020, pro cestovní ruch je zásadní otázka rychlosti zpracování povolení

Elektronické cestovní povolení při cestách do Schengenu bude platit od r. 2020, pro cestovní ruch je zásadní otázka rychlosti zpracování povolení

kolnsk dm 2

Elektronické cestovní povolení při cestách do Schengenu by mělo platit až od r. 2020. Poplatek za vstup činí dle návrhu 5 EUR. Jaký bude dopad na cestovní ruch zodpoví otázka rychlosti zpracování povolení.

Evropská komise v letošním roce navrhla zavedení Evropského systému elektronického cestovního povolení při vstupu do zemí Schengenu, tzv. ETIAS. Podle Evropské komise, toto opatření reaguje na sérii teroristických útoků a imigrační vlnu v loňském a letošním roce, ovšem dle Komise vzrůstají bezpečnostní obavy z cestujících, kteří vstupují do schengenského prostoru legálně, i v rámci bezvízového styku. Přestože se jedná o omezení při vstupu turistů na území Schengenu, je v současné době bezpečnost na prvním místě a je podstatná evidence a přehled o všech cestujících přijíždějících do Evropy. 

 

Systém cestovního povolení ETIAS je podobný systému registrace v USA, Kanadě, Indii, Austrálii či Turecku. Navrhovaný poplatek je ve výši 5 EUR (cca 135 Kč), jež je z pohledu ostatních poplatků za registraci a povolení srovnatelná a poměrně přijatelná (v USA: 14 USD, cca 330 Kč; v Kanadě: 7 CAD, cca 130 Kč). Z pohledu dopadů na cestovní ruch je však zásadní otázka, jak rychle budou informace cestujícího zpracovány a cestovní povolení uděleno. Pokud se Evropa inspiruje vzorem z USA či Kanady, kde registrace do systému trvá 5-10 minut a povolení ke vstupu je uděleno obratem, maximálně do 72 hodin, měl by být negativní dopad zcela minimální.

 

Systematické kontroly cizinců se budou týkat občanů téměř 60 mimoevropských zemí s bezvízovým stykem se zeměmi Schengenského prostoru, např. turistů z USA, Kanady, Jižní Korey, Japonska či Izraele. Mezi kritéria systému ETIAS patří např., aby žadatel neměl ve vízovém informačním systému zamítnutou předchozí žádost o vízum, jeho cestovní doklad nesmí být hlášen v databázi Interpolu jako odcizený a být předmětem záznamu v Schengenském informačním systému, žadatel nesmí být v seznamu Europolu a musí splňovat podmínky pro vstup definované v budoucím Schengenském hraničním kodexu.

Přeji pěkný a úspěšný den,

Kateřina Petříčková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)