Evropa Evropa Arlberg: Pět hvězd, které mají jméno

Arlberg: Pět hvězd, které mají jméno

lech-am-arlberg--lech-zuers-tourismus--o
winterpanorama-arlberg--arlberg-tourismus-gmbh--o

340 kilometrů značených sjezdovek, 200 kilometrů variant pro milovníky jízdy ve volném terénu, 94 lanovek a vleků, průměrné množství sněhu sedm metrů od listopadu do května a spolehlivá záruka slunečního svitu – to je absolutní špička mezi zimními středisky.

Lyžařský zážitek v Arlbergu © Arlberg Marketing GmbH Foto_Josef Mallaun
Zimní panorama - Arlberg © TVB St. Anton am Arlberg
Kulinářský zážitek v Arlbergu © Lech Zürs Tourismus GmbH
St. Anton am Arlberg © TVB St. Anton am Arlberg
Lech am Arlberg © Lech Zürs Tourismus GmbH
Báječné lyžování v lyžařském středisku St. Anton am Arlberg
Svými pěti destinacemi - Lech, Zürs, Stuben, St. Christoph a St. Anton am Arlberg - je  Arlberg jednou z nejlepších lyžařských oblastí na světě. Každoročně se sem sjíždějí milovníci zimních sportů z celého světa a nadšenci prašanu, rekreační lyžaři, turisté na sněžnicích i běžkaři. Permanentka Arlberg-Pass platí v rakouských spolkových zemích Tyrolsku a Vorarlbersku.

Tady, v nadmořské výšce 1.300 až 2.800 metrů, leží kolébka alpského lyžování. Historie lyžařského sportu sahá na Arlbergu do roku 1901, kdy byl v obci St. Christoph založen lyžařský klub Arlberg.

V Lechu byla v roce 1925 otevřena první lyžařská škola. Na návštěvníky zde čekají upravené sjezdovky pro lyžaře všech stupňů zdatnosti, svahy s nedotčeným prašanem i rozsáhlé areály mimo upravené sjezdovky a mohou na nich lyžovat podle libosti od rána do večera, aniž by se museli jedinkrát vydat do údolí po stejné trase. Freeskieři a snowboardisté se scházejí ve sněhovém parku na Rendlu.

Sjezdovky Schindlerkar v St. Antonu am Arlberg, Albona ve Stubenu, Zürsertäli v Zürsu nebo známý Schlegelkopf v Lechu vzbudí nadšení i u těch lyžařů, kteří vyrostli takříkajíc s lyžemi na nohou. Na všech těchto lyžařských svazích a sjezdovkách, známých v mnoha zemích, mohou návštěvníci jezdit na jedinou společnou permanentku.

Skipas Arlberg-Liftpass je zárukou bezbřehých radovánek na lyžích v pěti lyžařských střediscích na Arlbergu. Lyžaři mohou zároveň využívat i bezplatnou dopravu lyžařskými autobusy mezi jednotlivými centry.

Arlberg: kuchařské čepice a hvězdičky na sněhu
Labužníci pozor: na Arlbergu se nachází nejen Verwallstube, nejvýše položená restaurace v Evropě, která je vyznamenaná kuchařskými čepicemi, ale panuje tu vůbec největší hustota ocenění, vydávaných renomovaným průvodcem Gault Millau, na jednoho obyvatele v celé Evropě.

Zkušené komisaře průvodce Gault Millau přesvědčili v roce 2009 excelentní pokrmy, pozorné služby a pohádkově krásné prostředí. Ověnčili proto několik restaurací na Arlbergu svými prestižními kuchařskými čepicemi. Gurmány tu čeká opravdové labužnické hodování! Arlberg přitahuje labužníky z celého světa na lukulské hody v nadmořské výšce 1.450 metrů a výše a má pro ně připravenu celou řadu gastronomických cen, největší hustotu podniků vyznamenaných v mezinárodním měřítku a prostředí, ve kterém se věnuje mimořádná pozornost pohostinnosti a gurmánským zážitkům na nejvyšší úrovni.
 

Arlberg – kolébka alpského lyžování
Jeho pověst je legendární, jeho název je synonymem vášně k lyžování. Představuje špičkovou destinaci pro milovníky alpských zimních sportovních disciplín: nádherně uvolněných jízd na lyžích třpytivým mořem sněhových vloček uprostřed ohromujícího světa hor. Tak znají Arlberg skuteční králové sněhu, a to od samého počátku alpského lyžování.
 

FAKTA O ARLBERGU
94 lanovek a lyžařských vleků
340 km značených sjezdovek
200 km variant ve volném terénu
1.300 – 2.800 metrů výškového rozdílu
zaručené sněhové podmínky od začátku prosince do začátku května

zdroj: Austria Verbug